Виїзд за кордон

Доброго дня.
Став на війсковий облік як ВПО. Пройшовши медкоміссію, мені видали тимчасове посвідчення військовозабов`язаного, я якому в графі придатність до проходження служби за станом здоров`я зазначили: "... визнаний непридатним до військової служби за гр. II ст.52"б", 25"б", 30"в"...", також у посвідчені зазначено: "підлягає повторному медичному освідченню 01.04.2027 року".
Підкажіть, чи маю я право на виїзд за кордон? Якщо так, які ще потрібні документи?

06.06.2022 21:46 1112

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
735 відгуків (734 +) (1 -)
Консультацій: 1861
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

У відповідності до пункту 2-6 "Правил перетинання державного кордону", у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, мають
військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії), або ж визнані повністю непридатними з виключенням з військового обліку. Таким чином, Ви маєте право на виїзд за кордон.

Також слід зазначити, що при перетині кордону прикордонники керуються не тільки вищевказаними "Правилами", а ще й документом під назвою Лист Адміністрації ДПСУ № 23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 року. Його можна переглянути за посиланням https://www.donbasssos.org/dpsu-peretyn-kordonu/

Так, в підпункті 2 пункту 3 цього Листа вказано: "обмеження щодо заборони на період дії воєнного стану виїзду за межі України громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб, які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час. Підтверджуючими документами можуть бути довідка ВЛК про непридатність".

Таким чином, для безперешкодного виїзду за кордон Вам необхідно отримати у військоматі довідку про непридатність до служби.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram