Які особливості у Обмежено придатний до військової служби

На підставі статті 40-б,39-в,23-б графи ІІ Розкладу хвороб графи ТДВ Обмежено придатний до військової служби. Довідка від 27.05.2022р. Взяв автомат, після цього пішов у військомат. Військовий квиток видано 27.02.2022р. Ніколи не служив. Присвоїли стрілець санітар. Зараз на навчанні, вчора сказали що вже старший сержант по тиловому забезпеченню. Що йому робити, чи не можна вернутись по приписці?

07.06.2022 19:39 12365

Консультація виконавця

Добрий вечір.

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення про ВЛК)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text), при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби».

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі.

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Відповідно до п. 22.12 Положення про ВЛК, постанова ВЛК про ступінь придатності військовослужбовця до військової служби чинна протягом 12 місяців з моменту проведення медичного огляду.

Постанови ВЛК щодо військовослужбовців, які визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, обмежено придатними у воєнний час, повинні бути реалізовані негайно.

Таким чином, у постанові(довідці) ВЛК у індивідуальному порядку вказується протипоказання щодо виду служби відповідно до захворювання та військової спеціальності(посади).  Його не можуть направити в бойову частину, але можуть  залишити, наприклад, проходити службу при військоматі, навчальному центрі(закладі) або частіше у підрозділі військової частини матеріального забезпечення(що і вказано у Вашому питанню - старший сержант по тиловому забезпеченню). Чим займатися вже буде вирішувати по місцю розташування, але з урахуванням Вашої спеціальності(посади) та індивідуальних противопоказань згідно постанови ВЛК. При порушенні вищенаведених обмежень або порушення противопоказань згідно постанови ВЛК, необхідно рапортувати для уникнення порушень с посилання на Постанову ВЛК.

Якщо перевели у іншу частину(для повернення за місцем проживання або переведення до іншої частини з урахуванням постанови ВЛК)

Відповідно до п. 112 Положення про проходження військової служби (далі - Положення) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text) – Військовослужбовця може бути переміщено на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення:

- переміщення можливе за сімейними обставинами – на особисте прохання.

- за станом здоров'я - на підставі укладання (постанови) військово-лікарської комісії  

Відповідно до п. 113 Положення, Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.  

Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:  

• дружини (чоловіка);  

• його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи;  

•непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);  

• братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.  

Переміщення на нове місце військової служби військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, викликане потребою догляду за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) чи особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, здійснюється командирами з'єднань, рівнозначними їм і вище посадовими особами на підставі рапорту військовослужбовця та відповідних документів, які підтверджують потребу в постійному сторонньому догляді (допомозі, нагляді) за ними.  

Відповідно до статті 119 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, усі пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк не більше одного місяця з часу їх отримання, а ті, що не потребують додаткового вивчення й перевірки, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів з часу їх надходження.Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому загальний строк розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати сорока п`яти днів.

Таким чином,для переведення (повернення по приписці)можливе, за станом здоров'я. Для цього необхідно подати рапорт до командира або керівника військової частини про переведення за станом здоровя: до рапорту додаєте висновок ВЛК при визнання обмежено придатним. У такому разі відмовити у переведенні права не мають. Рапорт подається на командира (начальника) військової частини у двох екземплярах(або за можливості надсилається поштою рекомендованим листом з описом), один з яких залишається на руках з відміткою про отримання, рапорт підлягає реєстрації у відділі діловодства військової частини(у разі відстутності доказів отримання або відсутності реєстравції рапорту- за рапортом не виникає юридичних наслідків). Рапорт розглядається не більше одного місяця з часу його отримання.

Зразок рапорту

Командиру____________________________

В/ч ________

_______________________________________

(прізвище, ініціали)

 

 

Посада,  В/ч __________

_______________________________________

(прізвище, ініціали)

 

адреса зареєстрованого місця проживання:

_______________________________________

місце отримання поштової кореспонденції:

_______________________________________

номер засобів зв’язку:

_______________________________________

електронна адреса:

_______________________________________

 

                                                                             РАПОРТ

Я,_______________________________________________________________________________________ (ПІБ, посада, звання, військовий підрозділ), проходжу службу за контрактом \ призваний на військову службу під час загальної мобілізації, через введення воєнного стану в Україні 24 лютого 2022 р.

Прошу Вашого клопотання перед вищим командуванням про переведення мене ____________________________________________________________________(ПІБ, звання) до В/ч №_____ на посаду_________________за станом здоров'я та явних противопоказань по службі відповідно до постанови(довідки) військово-лікарської комісії від 27.05.2022р. та відповідно до частини другої пункту 82 Указу Президента «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» від 10.12.2008 № 1153/2008 - “Призначення військовослужбовців на рівнозначні посади здійснюється за станом здоров'я - на підставі укладання (постанови) військово-лікарської комісії .

Додатки :

1)        Постанова(довідка) військово-лікарської комісії від 27.05.2022р.

З повагою,  

___________________________/_________________________________

  (підпис)                                           (прізвище, ініціали)                               

 «_____» __________________________ 2022 р.

 

Для обгрунтування залишення за місцем проживання(якщо після повернення відправляють до іншої військової частини).

Відповідно до п. 112 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, що затверджене Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 (далі - Положення) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text) Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами. Зазначене переміщення здійснюється без згоди військовослужбовця, крім таких випадків:

• неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

• неможливість проживання членів сім'ї військовослужбовця за станом здоров'я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;

• потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують. Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

Таким чином, обгрунтування неможливості переводу(залишення у військовій частині за місцем проживання) у Вашому випадку можливе за станом здоров'я. Для цього необхідно подати рапорт до командира або керівника військової частини про неможливість переводу за станом здоров я: до рапорту додаєте висновок ВЛК при визнання обмежено придатним.  Рапорт подається на командира (начальника) військової частини у двох екземплярах(або за можливості надсилається поштою рекомендованим листом з описом), один з яких залишається на руках з відміткою про отримання, рапорт підлягає реєстрації у відділі діловодства військової частини(у разі відстутності доказів отримання або відсутності реєстравції рапорту- за рапортом не виникає юридичних наслідків). Рапорт розглядається не більше одного місяця з часу його отримання.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram