Неявка у військомат

Доброго дня! Які будуть санкції за неявку до військомату за повісткою під час мобілізації? Я офіцер запасу

В Інтернеті пишуть: "Если человек не явится по вызову в военное время, это грозит штрафом от 1700 до 3400 гривень. Кроме того, ст. 336 Уголовного кодекса Украины предусматривает уголовную ответственность за уклонение от призыва в особый период - лишение свободы на срок от 3 до 5 лет."

Коли яке покарення передбачено?

Також питання: якщо я обмежено придатний, куди мене можуть направити? Чи можуть направити на передову?

Якщо я офіцер запасу за спеціальністю "економіка військової частини", чи можуть мене призвати за іншим напрямом?

08.06.2022 21:20 882

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Для початку, щоб почати хвилюватися з приводу санкцій за невиконання вимог повістки, Вам цю саму повістку повинні вручити належним чином, тобто особисто в руки, під особистий підпис.

Всі інші способи вручення повістки, а саме:

-- вручення родичам або співмешканцям;

-- вкидання в поштову скриньку;

-- залишення в дверях квартири;

-- телефонні дзвінки з вимогою з'явитися в військомат;

-- надсилання СМС - повідомлень;

-- надсилання фото повістки в вайбер,

не являються законними, і відповідно, немає відповідальності за ігнорування таких повісток/викликів.

Припустимо, що Вам вручили повістку належним чином.

Існує три види повісток:

1) повістка - виклик для уточнення облікових даних;

2) повістка - виклик на медкомісію;

3) повістка на відправку.

За ігнорування перших двох видів повістко передбачена адмінстративна відповідальність. Покарання передбачено статею 210-1 КУпАП, тобто з урахуванням особливого періоду це штраф в розмірі від 200 до 300 НМДГ, що в грошовому еквіваленті становить від 3400 до 5100 грн. 

Щодо штрафних санкцій в розмірі від 1700 до 3400 грн, як Ви вказали в своєму питанні, то така менш жорстка міра покарання передбачена тільки в мирний час.

Що ж до третього виду (повістка на відправку) - це вже призов на військову службу. Тому ігнорування такої повістки - це вже кримінальна відповідальність, передбачена статею 336 ККУ: Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Що означає термін "обмежено придатний"?

Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Якщо я офіцер запасу за спеціальністю "економіка військової частини", чи можуть мене призвати за іншим напрямом? Чи можуть направити на передову обмежено придатного?

Ці два питання я об'єднав в одне, бо  відповіді на них будуть однакові. Все залежить від того, які відповіді Ви хочете почути:

Якщо розглядати їх теоретично, то і там, і там відповідь буде "ні". Не можуть призвати за іншим напрямом, і не можуть направити на передову. 

Але якщо розглядати їх з практичної точки зору, то навпаки, відповідь і там, і там буде "так". Тобто дуже часто направляють служити не по своїй ВОС, і дуже часто обмежено придатних направляють в бойові частини, які знаходяться на передовій. Зрозуміло, що такі дії є порушенням законодавства. Що потрібно робити, якщо ваші права порушені: як мінімум, дзвонити на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснити всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги.

кщо залишились питання, пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram