Чи підлягає загальній мобілізації батько-всиновлювач

Я військовозобов`язаний (39 років), закінчив військову кафедру у 2004 р. молодший лейтенант запасу, військового досвіду не маю, не служив. Під час АТО з приводу мобілізації повісток не надходило. Одружений, маю двох дітей, одного з яких ми з дружиною у 2019 р. всиновили з будинку дитини за рішенням суду "Про усиновлення", біологічні батькі якого були позбавлені батьківських прав. Наразі моя дружина з одним сином виїхала за кордон та тимчасово перебуває у Чехії. Я залишився доглядати другого сина, який всиновлений. Чи маю я право виїзду за кордон з сином (загранпаспорта в нього немає та в мій він не вписаний) та які для цього потрібні документи та чи підлягаю я загальній мобілізації? Дякую

08.06.2022 23:27 2680

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до нукту 2-6 "Правил перетинання державного кордону", у разі введення на території України воєнного стану право на перетин державного кордону, мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Таким чином, Ви не тільки не підлягаєте мобілізації, а ще й маєте право на виїзд за межі України. При цьому ані військове звання, ані наявність/відсутність військового досвіду не мають жодного значення.

Окрім вищезгаданих нормативних актів, прикордонники при вирішенні питання щодо можливості виїзду за кордон, керується документом під назвою "Лист Адміністрації ДПСУ № 23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 року". Його можна переглянути за посиланням https://www.donbasssos.org/dpsu-peretyn-kordonu/

В цьому Листі в підпункті 6 пункту 3 вказано, що Обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до
60 років не застосовуються до осіб які є усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років. Підтверджуючими документами можуть бути: документ, який підтверджує усиновлення, опікунство, піклування (рішення суду, довідка з органів опіки та піклування).

Отже, документи для виїзду за кордон

- ваш закордонний паспорт;

- свідоцтво про народження сина (оригінал);

- рішення суду про всиновлення (з мокрою печаткою суду).

Так як зараз діє воєнний стан, то не потрібно пред'являти нотаріальний дозвіл дружини на вивіз дитини. З цих же самих підстав (воєнний стан) дитина до 16-ти років має право перетнути кордон на виїзд з України без паспорту для виїзду за кордон. Достатньо свідоцтва про народження.

Якщо залишались питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram