Повістка, студент

Доброго дня!
Підскажіть, будь ласка, я офіцер студент закордонного вузу, я в військоматі залишив заяву на відстрочку, повинні дати її по закону, чекаю на рішення. Але мені після медогляду дали повістку за викликом.
1) Чи буде анулювано повістку, коли дадуть довідку про відстрочку?
2) Якщо повістка не анульовується, чи буде вона дійсна після терміну відстрочки? Тобто мене все ж можуть мобілізувати?
3) Що потрібно робити, якщо не дають відстрочку в такому випадку?
Дякую!

10.06.2022 15:37 1205

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданних питань.

Нормативно- правове обгрунтування звільнення від призову та надання відстрочки студенту закордоного ВНЗ

Відповідно до абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Наразі дозволено перетин для студентів, які навчаються за кордоном.
Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 03.05.2022 року (актуальний лист (перелік підстав для виїзду за кордон)) stanu/) зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється.
З метою здійснення заходів правового режиму військового стану обмежено виїзд з України громадян України від 18 до 60 років.
Однак такий запрет не є абсолютним.
Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон.
Є здобувачами професійної вищої та вищої освіти за кордоном
Підтверджуючі документи для виїзду:
1. студентський квиток чи студентська віза;
2.перекладені та нотаріально засвідчені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;
3. військовий квиток (часове посвідчення, приписне свідоцтво) із записом про надання відстрочки від призову (призову з мобілізації),
4.довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів професійної вищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад'юнкти), інші особи, які отримують освіту за будь-яким видом та формою отримання освіти.

Відповідно до ч.4 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text) військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника).

Таким чином, дозвіл на виїзд за кордон у воєнний час прямо передбачено чинним законодавством.
Згідно з листом Генерального штабу ЗСУ від 24 березня 2022 року, з метою врегулювання зазначеного питання органами військового управління надано вказівку територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки щодо призовників та військовозобов'язаних, яким надано відстрочення від призову для продовження навчання, у тому числі за кордоном, відповідно з частини 9. 15 статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" та абзацу 18 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" у військово-облікових документах зробити відповідні записи про надання їм відстрочки від призову (заклику з мобілізації) , та надання дозволу відповідного керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.
11 травня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України та Державною прикордонною службою України підготували роз'яснювальну інфографіку - https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v- voyennogo-stanu разом з формою довідки з військкомату (ТЦКСП) - https://drive.google.com/file/d/12eL3e7f8_Vvz05JU0dHIL-1sSUxJ6eYC/view

Враховуючи вищезгадане, Ви маєте право на виїзд та відстрочку від військової служби під час мобілізації, і це право прямо передбачено вищевказаними нормами законодавства, а також листом та роз'ясненням Генерального штабу. Крім того, згідно з роз'ясненнями Мінінтеграції затверджено форму довідки для виїзду за кордон для здобувачів професійної вищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

1) Чи буде анулювано повістку, коли дадуть довідку про відстрочку?
2) Якщо повістка не анульовується, чи буде вона дійсна після терміну відстрочки? Тобто мене все ж можуть мобілізувати?

Відповідно до абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Ця норма має пряму дію, тобто Вам не потрібно офрмлювати відстрочку для того, щоб бути звільненим від призову, якщо у Вас є документи, що підтверджують, зо Ви є студентом на денній або дуальній формі у фазовому передвищому або вищому навчальному закладі, цього достатньо для звільнення від мобілізації. Відстрочку(штамп та довідку) Вам необхідно отримати для виїзду за кордон.

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Таким чином, Ви зобовязані з'явитися до військкомату(ТЦКСП), такий обов'язок виникає після вручення повіски - обов'язок надати документи, що звільняють Вас від призову.

Ви повинні або з'явитись з документами, що дають підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації або надіслати засобами поштового зв'язку документи, що підтверджують підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації.

Якщо вирішили самостійно зявитись до військкомату, зазначте, що з'явились за повісткою та у Вас є підстава для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації та надайте заяву(у довільній формі про те, що Ви не підлягає мобілізації через наявну у Вас підставу та копії документів або надайте доказ отримання військкоматом (ТЦКСП) Вашої заяви про відстрочку.

Якщо вирішили направити поштою, то ви повинні направити до військкомату заяву (у довільній формі) із зазначенням інформації про те, що Ви не підлягає мобілізації через наявну у Вас підставу та копії документів, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.", та долучити до листа копії документів на підтвердження таких обставин(що зазначені вище), заяву направити поштою цінним листом з описом вкладення. Копії документів бажано нотаріально завідчити, у суді можливо взяти належним чином засвідчену копії рішення.

Ураховуючи вищенаведене, повістка дійсна до дати, коли по ній необхідно з'явитися до військкомату(ТЦКСП), та Ви зобовязані підтвердити наявність підстави для звільнення Вас від мобілізації, не чекаючи поки Вам видадуть відстрочку у вищенаведеному порядку та до дати або у дату, що вказана у повістці(неявка за такою повісткою або ненадання документів передбачана адміністративна відповідальність за ст.210-1 КУпАП, штраф у розірі 3400-5100 грн.). Таким чином, поки у Вас є підстава для звільнення(Ви є студентом) Вас мобілізувати права не мають.

Військкомат може, може вводити Вас в оману та просити підписати добровільну згоду на прийняття до військової служби(заяву),Ви повинні відмовлятися від підпису та викликати поліцію та повідомити близьким особам. За абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Ви взагалі не підлягаєте призову, тому будь яке прийннятя Вас на військову службу без Вашої згоди- це кримінальне правопорушення. Тому з урахуванням вищенаведеного такі дії сумнівні, та на практиці станом на сьогодні не зустрічаються(здебільшого практикувались лютий - березень).


3) Що потрібно робити, якщо не дають відстрочку в такому випадку?

Спершу необхідно зазначити, що прийняття заяви про надання відстрочки(довідки для виїзду за кордон та шмпу про відстрочку у військово-обліковому документі) повинно бути підтверджене - відміткою на Вашому екземплярі або квитанцією поштового відправлення з описом.

Якщо є необхідність Ви можете у рамках цієї консультації звязатись зі мною та я надам Вам заяву про надання відстрочки з обгрунтуванням(яку можливо переробити під скаргу) та лист Генерального штабу ЗСУ.

Якщо не надають відстрочку:
1) Необхідно подати скаргу до обласного ТЦКСП на дії районного ТЦКСП з вищевикладеним(обгрунтуванням) та підтвердженням прийняття заяви районним ТЦКСП.
2) Після цього подати скаргу на Генеральний штаб ЗСУ(03168, м. Київ, пр-кт Повітрофлотський, 6)
admin_GS@ukr.net) з підтвердженням попередніх звернень.
Також є можливість подавати усні скарги телефоном на гарячу лінію (малоефективно):
Міністерства оборони України:
0 800 50 04 42
Гарячі лінії Міністерство оборони України (mil.gov.ua)
- Урядову гарячу лінію:
урядова «гаряча лінія» 1545 року працює цілодобово
дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 із мережі фіксованого зв'язку укртелекому, телефонів мобільних операторів київстар, vodafone україна, лайфсел для заявників безкоштовні.

3) Оскарження в судовому порядку (але варіант тривалий, у мирний час у середньому 3 місяці на одну інстанцію) - подається адміністративний позов до окружного адміністративного суду, в порядку кодексу адміністративного судочинства України": https://zakon.rada.gov.ua /laws/show/2747-15

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram