Апостиль на документах про начвання

Чи є обов`язковою наявність апостилю на документах про навчання в іноземному ВУЗі для отримання відстрочки та виїзду за кордон?

10.06.2022 16:48 1084

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ні, діюче законодавство не вимагає апостилювати документи для отримання відстрочки. Крім того, якщо між Україною та країною (де знаходиться Ваш ВНЗ),  підписаний міжнародний договір про правову допомогу , то будь-які документи видані в такій країні визнаються такими, що мають юридичну силу без проходження процедури легалізації.

При цьому, для отримання відстроки в військоматі, необхідно подати перекладені документи на україниську мову. Більш того, в жодному нормативно-правовому акті не зазначено, що документи мають бути завірені нотаріально.

Проте, згідно до свіженьких роз'яснень, викладених на офіційному сайті Адміністрації Прикордонної служби України (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/)  від 3  травня 2022 року,  громадяни України  можуть виїхати за кордон надавши:

 - студентський квиток або студентська віза;  

-  перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

- військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти). 

Тому, рекомендовано для отримання відстрочки в військоматі та для подальшого перетину кордону, перекласти документи для отримання відстрочки на українську мову та посвідчити такий переклад нотаріально. Проходити процедуру апостилювання (легалізації) цих документів не потрібно.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com 

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram