Одноразова грошова допомога (загибель військовослужбовця)

Загинув тато. Героїчно - на передовій.
Від держави родина має отримати компенсацію 15000000грн.
Прийшли здавати документи у військомат 6 членів родини: я - син 34роки, його батько 83роки, три доньки (дві не повнолітні) по другому шлюбу та його офіційна дружина.

Спочатку працівник військомату сказала, що виплати швидше приходять неповонолітнім "чи шось таке", а вже потім з затримкою - повнолітнім...
Хвилин через 5 спілкування вже була сказана нею нова інформація: повнолітні діти не мають права на отримання допомоги і не отримають її. Тому її рекомендація була наступна: його повнолітня донька пише у нотаріуса відмову від отримання своєї частки на користь її матері, а я пишу відмову на користь свого діда - особи яким ми довіряємо: таким чином його дружина сімя отримає 4/6 від суми, а дідусь отримає 2/6 (його і моя частини).

Я не бачив ніде перед цим, що я, його син, не маю право на фін. допомогу.
Я хочу зрозуміти: це щось "мутить" військомат, щоб держава заплатила менше 4/6 від можливої суми... чи ця працівниця військомату дійсно хоче щоб всі отримали допомогу таким чином (у тому числі і повнолітні).

Коли я вдруге заїхав запитати "чого повнолітні не можуть подати на компенчацію самостійно?", відповідь була приблизно така:
1) згідно постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168: 2. Установити, що сім’ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

2) згідно статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.:
Члени сім`ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці - відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

3) ідіть читайте з вашим адвокатом "сімейний кодекс".

10.06.2022 21:42 1217

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Щодо Вашого питання.

Всі, без винятків, члени родини ( повнолітні та неповнолітні) на рівних підставах та в рівних частинах мають право на отримання  одноразової допомоги від держави  у розмірі 15 000 000 гривень, згідно до Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168 "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану" (див. за посиланням: Питання деяких виплат військовос... | від 28.02.2022 № 168 (rada.gov.ua)

Так, згідно до Постанови:

Сім'ям загиблих військовослужбовців ЗСУ  одноразова допомога  розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

При цьому, стаття 16-1  вказаного Закону містить відсилочну норму яка визначає хто є членами сім'ї:  "визначаються відповідно до Сімейного кодексу України" 

Стаття 3 Сімейного кодексу надає  визначення, згідно до якої сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

При цьому, більш чітке визначення поняття сім'ї надає Конституційний суд України в своєму Рішенні №5-рп/99 від 03.06.1999 року (  справа стосується  офіційного тлумачення терміна «член сім’ї»). Так, згідно до Рішення КСУ, до кола членів сім’ї військовослужбовця, належать його (її) дружина (чоловік), їхні діти і батьки. Щодо них ознака (вимога) ведення спільного господарства з суб’єктом права на пільги в оплаті користування житлом і комунальними послугами застосовується лише у передбачених законом випадках.

Таким чином, членами сім’ї військовослужбовця є  дружина, діти і батьки. Незалежно від того, чи повязані вони спільним побутом. 

В Постанові КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168 не вказано, що допомога видається за певною черговістю, тобто спочатку неповнолітнім дітям, потім всім іншим. Ні, всім без виключення ця сума має розділитися  в рівних частинах між Вами, дружиною батька, його батьком та дітьми від іншого шлюбу, без будь-яких винятків. 

Логіка представника військомату не зрозуміла, якщо неповнолітні (тобто Ви та дочка батька) б не мали права на отримання допомоги, то  відповідно, і права на відмову від цієї допомоги у Вас не виникало. У Вас не було б юридичних  підстав для складання у нотаріуса відмови від допомоги. Не зрозумілі такі маневри військомату. Тож, всі мають права на отримання допомоги, так само як і відмови від неї, це має бути вільним рішенням кожного отримувача цієї допомоги. Тому, якщо у Вас немає волі відмовлятися від допомоги на чиюсь користь, то не робіть цього, а наполягайте на своєму праві отримати цю допомогу як то передбачено Постановою КМУ № 168. Подайте письмову заяву в військомат на отримання допомоги, в них немає підстав відмовити Вам у цьому. 

Згідно до Постанови КМУ  від 28 лютого 2022 р. № 168 , Ви можете  реалізувати своє право на отримання допомоги з дня смерті Вашого батька протягом 3-х років.  

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Хочу висловити свої щирі співчуття Вам, всій Вашій родині та Україні за втрату справжнього Героя. Велика подяка Вашому Батькові, мужньому Чоловіку, Людині з великої літери, за захист цінностей свободи. За жертовність заради  нашого  українського майбутнього. Низький уклін Герою України. 

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram