Виїзд з Європи(Болгарія) в Україну і повернення в ЄС (Польща)

Доброго дня!

У Болгарії знаходжусь 6 місяців, отримала тут Тимчасовой захист.  
Хочу повернутись в Україну на власній автівці, щоб відвезти маму і залишитись на термін до місяця. Потім планую переїхати у Польщу, щоб знімати житло.   



1. Чи можу я перетнути кордон з ЄС повторно і що для цього потрібно? (внж/тимчасовий захист/тощо)
2. Чи зможу у Польші відкрити тимчасовий захист, попередньо закривши його у Болгарії?

3. Чи зможу переміщуватись по ЄС, отримавши захист в Польщі і на який термін?
4. Чи необхідна грін карта на авто? При перетині кордону у березні не придбала. Чи є штрафні санкції за те, що тривалий термін авто на території ЄС було без грін картки і за яких умов їх можуть виписати? 


5. Чи можливо у Польщі подати на соц виплату, якщо перетну кордон з України і якщо у Болгарії виплата була отримана одноразово? 


Дуже вдячна!

10.06.2022 23:38 1271

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Законодавство України та правила ЄС не забороняють повернення українців додому в будь-який час без втрати тимчасовго захисту. Якщо людина, яка користується тимчасовим захистом, має потребу поїхати до іншої країни – не члена ЄС чи Шенгенської зони, вона також не втрачає належних їй пільг за умови подальшого повернення.

Стосовно ваших питань можемо повідомити наступне

1. Так, можете. Правила безвізового режиму поширюються і на Болгарію, і на Польшу.Наразі українцям, які прямують до Польщі, потрібно мати при собі: будь-який документ, що посвідчує особу (внутрішній паспорт / ID-карту або закордонний паспорт); свідоцтво про народження дитини (якщо прямують з нею); медичні документи (бажано, але не обов'язково).

2. Загального права отримувати тимчасовий захист більш, ніж в одній країні немає. Вдруге тимчасовий захист може видаватися на індивідуальній основі на розсуд держави, в яку ви подаєте на тимчасовий захист вдруге. 

3. Громадянин України, що що отримав тимчасовий захист на території європейської держави, має право перебувати у ній протягом всього часу, встановленого таким статусом. У разі бажання або необхідності тимчасового виїзду за межі такої країни в інші держави ЄС, на таку особу поширюються загальні правила, встановлені для українських туристів та передбачені загальним безвізовим режимом за умови наявності біометричного паспорта. Такий виїзд та перебування в іншій країні Шенгенської зони можливі, але за умови загальної тривалості не більше 90 днів протягом 180 днів у одній країні. З цього правила є певні виключення. Польща такий термін наразі подовжила до 31 грудня 2022 року замість загальних 90 днів протягом 180 днів. Отже, про повторний захист у Польщі зазначили у п.2. Якщо говорити про переміщення по ЄС на підставі тимчасового захисту Болгарії, то можна переміщуватись.

4. До Польщі, Словаччини, Угорщини та Молдови "Зелена картка" не потрібна при виїзді з України. Але, при перетині кордону або після в’їзду, варто подбати про страховий захист у країні прибуття та оформити безкоштовні поліси або  страховий захист від країни. За перебування без "зеленої картки", якщо це виявиться при перевірці, може бути насутпна відповідальність: затримання автомобіля; штраф  800 - 1600 євро; внесення водія до чорного списку з тимчасовою забороною на в'їзд до країн Шенгенської угоди.

5. У Польщі перестануть виплачувати щоденну допомогу з 1 липня. Подати на соц.виплати можна. Для отримання соціальної допомоги громадянин України повинен мати номер PESEL. Обов'язкова умова – треба перетнути польсько-український кордон безпосередньо, а не через треті країни. 

Якщо у Вас є додаткові питання, можете звернутися на ел. пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації 

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram