Перетин кордону та обмеження в період воєнного стану

Мені 57 років, мене ВЛК визнало "непридатний до в\с". Саме так, а не по іншому записано у довідці військово-лікарської комісії від 24.03.2022 р.
Вказана підстава стаття 41 пункт "б" графа II.
Діагноз - інфаркт головного мозку, який стався 12.03.2022 р. Перечислено специфічні терміни. Також було зазначено зв`язок з наслідками інфаркту головного мозку, що в мене вперше стався ще у 2014 році.
Наразі вдалося стабілізувати стан, але потребується кропітка робота по відновленню, як колись вже було. Для цього мені потрібно тимчасово в термін 10-14 днів виїхати за кордон на консультацію, є потреба в перетині кордону, що наразі є проблемою.
В моєму військовому квитку на сторінці "Особливі відмітки " зроблено двоє записів.
Перший - "04.02.2015 р. ... визнаний непридатним до в\с в мирний час, обмежено придатний у військовий час за ст. 41 "б" графа III Наказ МОУ №402 2008 р."
Другий - "визнано непридатним до військової служби довідка № 1356 від 24.03.2022 р." Ні яка стаття з додатками не вказана.
Те, що знаю я, наразі згідно "Правил перетину кордону України та обмеження виїзду під час воєнного стану" чоловікам до 60-ти років обмежено у праві виїзду, але є виключення. Одне з них "тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)".
В мене питання.
Яким чином і що потрібно мені попросити у військоматі здійснити, щоб отримати довідку про можливість тимчасового виїзду.

12.06.2022 23:20 1225

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Відповідно до п. 2-6 Постанови КМУ №57 від 27.01.1995 року у разі введення на території України надзвичайного або
воєнного стану право на перетин державного кордону мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову підчас мобілізації військовозобовʼязані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії непридатними з виключенням з військового обліку або тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). 

Таким чином, з великою ймовірність вас 24.03.2022 року визнали непридатним з виключенням з військового обліку на підставі довідки ВЛК про непридатність №1356 від 24.03.2022 р. 

Відповідно до офіційного роз'яснення державної прикордонної служби від 03.05.2022 року (посилання https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/) перетнути кордон в умовах дії правового режиму воєнного стану мають право громадяни чоловічої статі у віці від 18 до 60 років за умови надання військового квитка з відповідною відміткою про визнання непридатним та виключення з обліку. 

У вашому випадку відмітка містить посилання на довідку ВЛК, а не конкретний висновок, тому з великою ймовірністю вас через кордон на підставі лише військового квитка не пропустять. Тому вам потрібно звернутись до ТЦК та СП (військомат) ВЛК якого вас визнала непридатним за наданням належним чином засвідченої копії довідки ВЛК про непридатність №1356 від 24.03.2022 р.. Вказана довідка повинно відповідати за формою 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram