Чи маю я право на отримання одноразової допомоги за постановою 168

У мене загинув батько, будучи військовослужбовцем. Моя мати з ним розлучилася досить давно. Наразі у нього була інша сім’я. Згідно з постановою виділяються 15 мільйонів, які повинні розподілитися між членами сім’ї. Наразі нас 5 чоловік. 3 людям нарахували(мати, дружина, син) 2 - не нарахували(я і моя сестра). У військкоматі сказали що ми не підходимо під якісь норми. Можете прояснити це питання? Чи можу претендувати я і моя сестра на отримання виплати?
Мені 30 років, якщо це на щось впливає.
Посилання на постанову
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-%D0%BF#Text

13.06.2022 19:17 911

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1853
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Питання виплат одноразової допомоги   у розмірі 15 000 000  врегульовано Постановою КМУ № 168 від 28.02.2022 року "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану".

У відповідності до пункту 2 Постанови, сім’ям загиблих осіб виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

У відповідності до пункту 1 статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім'ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця.

У відповідності до пункту 2 статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, члени сім'ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці - відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

У відповідності до статті 31 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", члени сім’ї померлого вважаються утриманцями, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Очевидно, що при визначення поняття "члени сім'ї" працівники військомату посилаються на статтю 3 СК України, де вказано, що сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. З цього визначення вони роблять хибний висонок, що діти мають право на виплати лише якщо жили однією сім'єю з військовослужбовцем, тобто діти від попередніх шлюбів, на думку працівників військомату, не мають права на виплати.

Але, як свідчить відповідь Міністерства оборони України (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/p0290697-02#Text), до членів сім'ї військовослужбовця належать його (її) дружина (чоловік), їхні діти і батьки. Щодо них ознака (вимога) ведення спільного господарства із суб'єктом права на пільги з оплати за користування житлом і комунальними послугами застосовується лише в передбачених законом випадках. Діти є членами сім'ї незалежно від того, чи є це діти будь-кого з подружжя, спільні або усиновлені, народжені в шлюбі або позашлюбні.

Таким чином, відмова працівників військомату - неправомірна. Ви маєте право на виплати, незалежно від спільного/окремого проживання, і незалежно від того, скільки Вам років.

В той же час, вказана відмова була усною, як я розумію. Тобто у Вас немає жодних доказів, що військомат відмовив у виплаті.

Враховуючи вказане, слід подати письмову заяву в військомат на отримання допомоги. Заяву підготуйте в 2-х екземплярах - одну здасте у військомат, а на другій Вам поставлять відмітку про вручення. Це і буде письмовим доказом. Військомат повинен буде розглянути заяву, і надати письмову відповідь. Якщо відповідь буде негативною, то в ній повинні бути зазначені підстави, з яких відбулася такак відмова.

Цю відмову потім Ви оскаржите до суду. Так само можна буде подати позов до суду і в разі ігнорування Вашої заяви.

Якщо не будуть приймати заяву - надішліть її Укрпоштою, цінним листом з описом вкладеного, з кур'єрською доставкою. Квитанцію і опис цінного листа зберігайте.

В разі виникнення додаткових питань - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram