Перетин кордону

Я маю право перетинати кордон . Я тимчасово непридатний на 30 днів з подальшим проходження влк. Якщо мій строк перебування за кордоном буде перевищенно яка відповідальність мене чекає?

13.06.2022 21:59 859

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
742 відгука (741 +) (1 -)
Консультацій: 1934
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Відповідальності за перевищення строків перебування за кордоном визначені в довідці в якій зазначений строк для відстрочки законодавством не передбачено. При поверненні в Україну, в пункті перетину не будуть перевіряти підстави на яких Ви виїхали (це не належить до компетенції прикордонної служби), а уж тим більше строки надання відстрочки від служби.

Крім того, законодаством не передбачена відповідальність за порушення строків з'явлення до військомату на переогляд ВЛК що зазначені в довідці (або висновку ВЛК). Проте, теоретично, якщо Ви з'явитесь до військомату з перевищенням строків визначених військоматом ( якщо звичайно вони це будуть перевіряти), Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності як за порушення законодаства  про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію згідно ст. 210-1 КУпАП, у вигляді  штрафу від 1700-5100 грн. Та це не головна проблема, оскільки оскаржити такий штраф можна буде в судовому порядку, адже стаття 210-1 КУпАП чітко не визначає що є порушенням законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку  та мобілізацію. Які саме діяння утворюють склад адміністративного правопорушення. Тому, не хвилюйтеся, прямої відповідальності за порушення строків для переогляду ВЛК, законодаством не передбачено. Єдине що з цього може бути неприємного, так це військомат піде на принцип та не надасть Вам більше відстрочки від призову під час мобілізації. Нічого поганого не хочу казати, але люди  в військоматах не дуже дружні, впевнена Ви і так про це знаєте=)

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram