Гострота зору

Чи можу я продовжувати службу при гостроті зору без корекції кожного ока 0.05.

14.06.2022 08:52 1424

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб та розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Гострота зору регулюється статтею 31 Розкладу хвороб:

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 31

Включено: розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо)

а) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гострота зору одного ока 0,4 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) дихромазія, аномальна трихромазія будь-якого типу

Придатні

Придатні

Придатні

Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.

Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов'язків.

Під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I, II, III Розкладу хвороб ураховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами.

Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору слід керуватися методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів.

Для визначення придатності враховується гострота зору з корекцією (окуляри чи контактні лінзи). 

Відповідно до п. 20.3 Положення про ВЛК, При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту: "Непридатний":

до військової служби з виключенням  з військового обліку;

до військової служби у мирний час, обмежено придатнийу військовий час.

Отже, у вашому випадку, якщо при застосуванні корекції гострота зору на обох очах буде 0,2 і нижче, то Ви повинні бути визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку за пунктом "а" статті 31 Розкладу хвороб.

Якщо після застосування корекції гострота зору одного ока буде нижче 0,1, гострота зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1, то Ви обмежено придатні у воєнний час.

За наданими Вами показниками гостроти зору, без врахування корекції,  Ви підпадаєте під пункт «а»: непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку.

Але, для остаточного  вирішення питання щодо можливості продовження служби, неохідно пройти додаткове медичне обстеження стосовно визначення гостроти зору із застосуванням корекції. 

Якщо у Вас будуть додаткові або уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації 

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram