Щодо перетину кордону

Добрий день! Маю таке питання. Чоловік у 1996 році, через відсутність бланків, отримав замість військового квитка довідку. Строку дії довідки не встановлено, лише вказано, що "видана замість військового квитка". В довідці вказано, що він визнаний військовою лікарською комісією непридатним до військової служби з виключенням із військового обліку за ст. 30а, гр.1, наказу МОУ №2 від 1994 року. Також є штамп у паспорті "не військовозобов`язаний". Чи зможе він перетнути кордон під час воєнного стану з такими документами?

14.06.2022 14:12 1168

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
745 відгуків (744 +) (1 -)
Консультацій: 1941
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Документ є дійсним, адже його недійсність не передбачена жодним нормативно-правовим актом (або рішенням суду).

Жодним законодвчим актом також не передбачено, що видані  довідки замість військових квитків (в тому числі старого зразка) є недійсними. Та навіть мова йде не тільки про дійснійсть документу, але й про записи про непридатність. Адже вона відповідає статтям розкладу хвороб за Приказом від 09.09.1987 N 260, який втратив чинність. 

Так, Ви були виключені з обліку за ст. 30 "а" яка діяла на час визнання Вас непридатним (1996 році -згідно до Наказу Міноборони N 2 від 04.01.94р. який втратив чинність в 2008 році див. за посиланням: Про затвердження Положення про вій... | від 04.01.1994 № 2 (rada.gov.ua) ) , але  Ви не зобов'язані  ставати на облік та проходити повторне ВЛК, та  вимагати від Вас  постановки  облік військомат не може, більш того, вони і не беруть на облік тих, хто був виключений з обліку в тому числі за  Наказу Міноборони N 2 від 04.01.94р.). 

Тобто, Положення про ВЛК (яке діє з 2008 року) див. за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua) не передбачає обов'язку пройти повторну комісію  та перглядати стан придатності до служби в військовий час особу, яку раніше було визнано  непридатною до військової служби та виключено з обліку. Та не скасувує дійсність визнання придатності/непридатності до військової служби, яка була встановлена за Наказом N 2 від 04.01.94р. Адже для того, щоб направити особу на ВЛК, Ви за процедурою маєте стати на військовий облік, а військомати виключених вже не беруть на облік. 

Тож, у разі виникнення питань в пункті перетину кордону, відповідайте, що військомат відмовив Вас ставити на облік адже Ви були виключені з обліку та Ви не підлягаєте постановці на облік, в тому числі проходженню повторного ВЛК на визначення ступеню придатності до служби.  А щодо того, що Вам видали довідку замість квитка то нормальна практика військоматів коли в них немає бланків, прикордонники про це дуже добре  знають.  В 2008 році були прийняті нові статті розкладу хвороб, але в жодному нормативно-правовому акті не передбачений обов'язок проходження повторного ВЛК у зв'язку із прийняттям нового Положення про ВЛК. Адже  ті пункти статтей за якими передбачено виключення з обліку як правило застосовують при тяжких формах хвороб які не мають зворотнього характеру в сторону поліпшення. 

У разі виникнення додаткових запитань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com Можете скинути мені фото  довідки 

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram