Перетин кордону

Я маю тимчасову непридатність на 30 днів і довідку влк. Я можу перетнути кордон? Яку відповідальність передбачено за перевищення строків і неявку до військомату(в повістці попереджено про ст 336 ,337). Повістку видали в військоматі я за неї розписався. Чи буде мене розшукувати поліція в такому віпадку ? 

14.06.2022 21:47 796

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1867
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Ваше питання умовно можна розділити на дві частини: а) можливість виїзду за кордон та відповідальність за перевищення строків, та б) відповідальність за те, що не виконаєте вимоги повістки.

Відповідаю по порядку:

Чи можна виїхати за кордон, маючи на руках довідку ВЛК про тимчасову непридатність строком на 30 днів? Так, можна виїхати. Зараз виїзд за межі України особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонений, окрім тих осіб, хто не підлягає мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Ви визанні тимчасово непридатним строком на 30 днів, отже маєте право виїхати за межі України.

З собою для перетину кордону потрібно взяти закордонний паспорт (або внутрішній паспорт громадянина України), довідка ВЛК про неридатність, і можете виїхати.

Йдемо далі: Вам видали довідку, в якій зазначено, що непридатність встановлена строком на 30 днів. Що буде, якщо прострочити цей термін, і повернутися пізніше, або не повернутися взагалі? Це залежить від того, яку саме повістку Вам вручили. На жаль, цей момент Ви пропустили в своєму запитанні, тому щоб не гадати, я просто зазначу всі можливі випадки.

Отже, скоріш за все, Вам видали повістку - виклик на медкомісію. Це прямо випливає із вищезгаданої статті 23 ЗУ Про мобілізацію.

Якщо Ви не виконаєте вимоги такої повістки, то це буде вважатися адміністративним правопорушенням, покарання за яке передбачено статею 210-1 КУпАП: штраф від 3400 до 5100 грн. (з урахуванням воєнного стану).

Але досить дивно, що Ви пишете про статтю 336. Очевидно, що це ККУ (Кримінальний кодекс України). Кримінальна відповідальність настає тільки тоді, коли вручена повістка на відправку. В такому разі невиконання вимог повістки вважається ухиленням від мобілізації, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 5 років. Єдина підстава уникнути відповідальності і не прийти по такій повістці - тільки якщо Ви захворіли, і маєте на руках відповідну довідку лікаря.

Щоб чітко визначитись з мірою відповідальності, скиньте фото повістки мені на пошту ddmitr@u

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram