Повторной виклик в військомат на медкомісію, якшо 3 місяці тому вже проходив

Подзвонили з військомату та сказали зявитися на повторну медкомісію, хоча 3 місяці тому проходив по повістці та визнаний не придатний у воєнний час та обмежено придатний у військовий. На запитання чому та навіщо, адже вже проходив, відповіли, що це розпорядження обласного військомату після перегляду справи.
Спілкувався зі знайомим лікарем з ВЛК, який сказав, дали розпорядження вище по такому діагнозу не ставити не придатним, тому з цього видно, що у військоматі хотят скасувати попереднє рішення та зробити мене придатним.
В мене питання, чи можу я проігнорувати цей виклик, адже особа, яка спілкувалась навіть не придставилась та на мої запитання аргументових відповідей не надавала, лиш казала, що команда зверху.
Як мені краще бути в цьому випадку, по суті в мене все законно і я не бачу підстав для повторного ВЛК

15.06.2022 16:21 1784

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 739

Вітаю!

1.

Повістка обов’язково була вручена особисто і підписана тим, хто її отримує. 

Тобто, у разі відсутності повідомлення (повістки), обов’язку зявитися до військкомату не виникає.

Виклик до військкомату через телефон законом не передбачено. Повістка має бути вручена за місцем проживання/роботи, або навчання тим військкоматом, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку. 

Такі правила діяли в мирний час, такі ж правила діють за аналогією в воєнний час, адже наші законодавці не прийняли порядку вручення повісток у воєнний час, а тим більше не уповноважували представників військкомату викликати резервістів (військовозобов’язаних) дзвінком на мобільні номери.

Таким чином, оскільки дзвінок не є належним способом повідомлення військовозобов’язаного, і такий порядок не передбачений законодавством, то відповідно ви не зобов’язані робити те, що не передбачено законом, навіть не дивлячись на дії режиму воєнного стану в країні.

Рекомендація:

- ЗМЕНІТЬ НОМЕР ТЕЛЕФОНУ;

- ТАКОЖ МОЖЕТЕ ЗМІНИТИ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ. 

2. 

РІШЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ МОЖНА ОСКАРЖУВАТИ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ТА СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. 

Придатність до служби в армії визначає тільки ВЛК (військово-лікарська комісія).

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

14.08.2008 № 402

Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

3.8.

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

ххххххх

Оскаржувати рішення працівників військового комісаріату можна двома способами — через судові органи або адміністративним шляхом (в самому військкоматі).

Порядок оскарження висновку військово-лікарської комісії Збройних Сил України

Нормативна база

Загальна інформація

Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям (п. 1.1. Положення).

Військово-лікарська експертиза - це:

  • медичний огляд допризовників, призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строковоївійськової служби); військовозобов'язаних, офіцерів запасу, які призиваються на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, резервістів (кандидатів у резервісти); громадян, які приймаються на військову службу за контрактом; кандидатів на навчання у вищих військово-навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів Міністерства оборони України, учнів військових ліцеїв; колишніх військовослужбовців; працівників Збройних Сил України, які працюють у шкідливих та небезпечних умовах праці та залучаються до роботи з джерелами іонізуючого випромінювання, компонентами ракетного палива, джерелами електромагнітних полів, лазерного випромінювання, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами; працівників допоміжного флоту Військово-Морських Сил Збройних Сил України;
  • визначення ступеня придатності до військової служби, навчання у ВВНЗ, роботи за фахом;
  • установлення причинного зв'язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів.

Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі - ЛЛК) приймають постанови.

Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця (пункт 2.1 глави 2 розділу I Положення).

Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання (п.2.1 глави 2 розділу І Положення).

Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16.

Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються голові ЦВЛК (підпункт 2.3.2 пункту 2.3 глави 2 розділу I Положення).

Порядок оскарження постанов (висновку) ВЛК

Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення).Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

Досудовий порядок оскарження

Рішення ВЛК можуть бути оскаржені в такому порядку:

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram