Відстрочка за 2 вищу освіту та білий квиток

Добрий день. Згідно з новими змінами в законодавстві я як людина, що бажає отримати 2 вищу освіту буду звільнений від мобілізації? Чи зберігається це право при денній формі, але вільному відвідуванні?
І ще питання: маю білий квиток, виданий ще в школі, там стаття 73в плоскостопість і обмежено придатний у воєнний час. Ще роки 3 назад мене відправляли на медкомісію, коли я хотів перепрописатися,незважаючи на цей білий квиток. Чому мені кажуть, що він типу недійсний? Наприклад водійські посвідчення навіть книжечки радянські дійсні, а це ні. На якій підставі? І якщо це так, то як домогтися ,щоб статтю перенесли у нову довідку, бо зараз комісії це фарс, ніхто навіть на скарги не звертає уваги. Дякую

15.06.2022 18:48 1151

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня! 

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно ч. 2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Законодавством не встановлено обмежень щодо отримання другої освіти або її кількості, вікового критерію або періоду вступу на навчання. 

Отже, у разі вступу до ВНЗ, Ви не підлягаєте призову під час мобілізації та маєте право на відстрочку у зв’язку з навчанням. 

Навчання повинно відбуватися за денною або дуальною формами. Головне, щоб Ви були зараховані на навчання за денною формою здобуття освіти, а як ви особисто будете відвідувати заклад не має значення. Якщо це буде дуальна форма, при якій поєднується навчання осіб у закладах освіти з навчанням на робочих місцях на підприємствах для набуття певної кваліфікації, то це також допускається.

Що стосується "білого" квитка. Білий військовий квиток видається громадянам, непридатним до служби за станом здоров'я. У мирний час з таким військовим квитком призову не підлягають. У воєнний час все визначає медкомісія: лікарі вирішують - чи підлягає людина призову під час мобілізації. 

Окрім цього, Вам був наданий квиток у призовному віці, після спливу якого Вам необхідно було отримати новий військовий документ як військовозобов’язаному, тобто після спливу призовного віку. Існують категорії, до якої належить чоловік, який оглядається: військовослужбовець, призовник, військовозобов’язаний, резервіст і т.д. 

Отже зараз Вам необхідно пройти нову ВЛК, яка визначить ступінь придатності до служби та за результатами надасть  довідку про придатність/непридатність до військової служби. 

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб та розладів здоров’я та питання проведення ВЛК регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затверджено наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Зазначене вами захворювання регулює стаття 62 Розкладу хвороб:

Стаття 62

Включено: набуті деформації та дефекти пальців кисті та стопи S60-69, S90-99, набуті деформації кінцівок Т11, Т13, Т92, Т93, набута плоскостопість М20-М21; фібробластичні порушення М72

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Вам необхідно до проходження ВЛК у військоматі звернутися до лікарні та отримати медичні документи, які підтверджують наявний діагноз. 

Після цього, з усіма документами звернутися до військомату, встати на облік та пройти медогляд щодо визначення придатності до військової служби. 

Якщо у Вас є додаткові чи уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com


Якщо консультація була Вам корисною, будемо вдячні за відгук щодо отриманої відповіді.


Успіхів Вам!

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram