Мобілізація. Батько інвалід 2-ої групи

Батько інвалід 2-ої групи (загальні захворювання) але працездатний, я опіки не маю. Якщо читати "Закон про мобілізацію" буквально, то наче не можуть: "Призову на військову службу під час мобілізації не підлягають такі категорії військовозобов`язаних: ... які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи". Але я бачив в інтернеті також інформацію, що якщо 2-га група, то мають бути довідки №080-4/о або 080-2/о чи ще якісь додаткові документи.
1) Чи можуть мене мобілізувати?
2) Чи можу я виїхати з батьком за кордон?
3) Що робити, якщо я отримаю повістку не за місцем своєї фактичної прописки?

16.06.2022 20:35 19126

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
749 відгуків (748 +) (1 -)
Консультацій: 1895
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

При цьому абсолютно немає ніякого означення - працездатний Ваш батько, чи непрацездатний, потребує він стороннього догляду чи не потребує. Опіку також встановлювати непотрібно.

Це була теоретична частина, а тпере відповідаю по порядку на ваші питання:

1) Чи можуть мене мобілізувати? - так, можуть. Бо навряд чи військомат знає про інвалідність вашого батька. Тому, якщо отримаєте повістку на відправку і не надасте підтверджуючі документи щодо інвалідності батька, то Вас мобілізують.

Що Вам потрібно зробити? Прийти до військомату, взявши з собою наступні документи:

-- свій паспорт;

-- паспорт батька;

-- своє свідоцтво про народження;

-- документ, що підтверджує інвалідність батька (довідка МСЕК, або пенсійне посвідчення - головне, щоб там була зазначена група інввалідності та строк дії документу).

Всі документи брати в оригіналах.

2) Чи можу я виїхати з батьком за кордон? - так, можете. У відповідності до "Правил перетинання державного кордону", виїзд за межі України дозволено тим особам, які вказані в статті 23 ЗУ "Про мобілізацію".

Що потрібно взяти з собою при виїзді за кордон:

-- батька;

-- закордонні паспорти та/або внутрішні паспорти громадян України;

-- своє свідоцтво про народження;

-- документ, що підтверджує інвалідність батька (довідка МСЕК, або пенсійне посвідчення - головне, щоб там була зазначена група інвалідності та строк дії документу).

Всі документи брати в оригіналах.

При цьому майте на увазі, що в такому разі Ви виїжджаєте як супроводжуюча особа, тобто якщо потім повернетеся, то вдруге разом з батьком Вас вже не випустять. Більше того, жодна інша особа разом з вашим батьком також вже не зможе виїхати як супроводжуюча особа. А сам батько зможе в'їжджати та виїжджати безперешкодно, необмежену кількість поїздок.

3) Що робити, якщо я отримаю повістку не за місцем своєї фактичної прописки? - в жодному законодавчому акті немає чітких вказівок, де саме повинні вручати повістку. Тому повістку можуть вручити в будь-якому місці - це може бути ваше помешкання, місце роботи, магазин, АЗС, блок-пост тощо.

Так що ж робити, якщо Вам вручили повістку? - виконати вказівки пункту 1 цієї консультації (тобто прийти до військомату з повісткою і з вказаним переліком оригіналів документів).

P.S. Теоретично, можна носити з собою копії вищевказаних документів. І якщо спробують вручити повістку, то показати ці копії і пояснити, що Ви не підлягаєте мобілізації. Але не завжди особи, що вручають повістки, настільки добре ознайомлені з діючим законодавством, тому вручення повістки завжди можливе, хоча, як я пояснив вище, нічого страшного в цьому немає - головне предоставити у військомат всі необхідні документи.

Якщо щось незрозуміли - напишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram