Виробник на давальницькій стровині

Доброго вечора. Підприємство-Виробник отримує сировину від замовника практично кожен день. Вписується складська накладна загальна за день та візується комірниками обох сторін. Бухгалтерія замовника виписує накладну на передачу сировини 2-3 рази на місяць на кількість, яка або менша або більша від фактично отриманої. Як змусити бухгалтерію замовника виписувати накладні з фактично кількістю сировини?

16.06.2022 21:09 942

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

В

Вітаю!

Щиро вдячний, що обрали саме мене!

Ситуація, яку Ви описали є порушенням введення обліку, так відповідно до  Положень про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджених Наказом Міністерства фінансів України 24.05.1995  № 88 а саме :

2.1. Первинні документи - це документи, створені у письмовій або електронній формі, які містять відомості про господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

Господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов'язань і фінансових результатів.

2.2. Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. При реалізації товарів за готівку допускається складання первинного документа не рідше одного разу на день на підставі даних касових апаратів, чеків тощо. Для контролю та впорядкування обробки інформації на основі первинних документів можуть складатися зведені документи (далі первинні документи).

 

 

 

 

 Відповідно до статті 3 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства.

 Бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, грунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Підприємства, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, можуть узагальнювати інформацію в регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису.

Виходячи з питання у Вас договірні відносини. Відповідно до статті 626 Цивільного кодексу України Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

 Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості – стаття 627 Цивільного кодексу.

Як альтернативою може бути акт звіряння. Акт звіряння становить кредитор, наприклад, продавець, який відвантажував ТМЦ без попередньої оплати (ч. 1 Положення № 879). Саме він повинен підготувати виписку за розрахунками та надіслати її своїм дебіторам перед інвентаризацією заборгованості. Такі виписки фактично є актами звірки (звірки) розрахунків.

Дебітор повинен або підтвердити заборгованість або заявити заперечення. Якщо контрагент не згоден із сумами, він може не підписати акт звірки та надати заперечення або підписати із вказівками сум, які він вважає правильними (якщо в акті звірки для цього передбачені графи).Якогось конкретного терміну відповіді дебітора (повернення підписаної виписки/акту кредитору) законодавство не передбачає. Раніше чинні нормативно-правові акти встановлювали при цьому 10 днів. Тому можна вважати такий термін оптимальним для відповіді та попросити дебітора надати відповідь саме протягом 10 днів. Термін відповіді відправлений акт звірки можна врегулювати у договорі з контрагентом.однак, немає жодних правових підстав, щоб змусити контрагента підписати акт звірки (визнати борг) і повертати цей документ. Винятком є ​​ситуації, коли: вимога провести звірку передбачає рішення/ухвалу суду. Невиконання такої вимоги загрожує штрафом від 1 до 10 прожиткових мінімумів (ч. 1 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України);договір із контрагентом передбачає певні негативні наслідки, санкції за не підписання акта, уникнення звірки заборгованості. Наприклад, у договорі іноді передбачають: «Непідписання цього акта звірки або ненадання своїх заперечень щодо даних, зазначених в акті, протягом ... днів надає право підприємству «...» вважати заборгованість узгодженою». У решті випадків бізнес-партнер цілком може проігнорувати надісланий йому акт звірки. 

З цього виплаває, що цю проблему необхідно вирішувати між собою, так як залучення третьої сторони, контролюючого органу, тягне за собою погіршення стосунків. Який шлях вибирати Вам, необхідно вирішувати виходячи з відносин, які склалися між Вами.     

 

Успіхів Вам.       

У разі виникнення питань, звертайтеся за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

         Прошу залишити відгук, якщо Вам сподобалася повнота та якість моєї консультації.

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram