Щодо особи яка не підлягаю призову та виїзду за кордон

Фабула:
Чоловік, 30 років. Має тимчасове посвідчення військовозобов`язаного.
Має мати дружини (теща) яка є особою з 1 групою інвалідності. Наразі вона виїхала за кордон у супроводі свого чоловіка військовозобов`язаного. Є також бабуся жінки яка також має 1 групу інвалідності (до чого - пізніше:).

Прошу надати консультацію щодо наступних питань:
1) Чи можу я вважати себе особою яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації згідно з абзацом 10, ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»?
1.1. Чи може вплинути перебування тещі за кордоном?
1.2. Якщо так, чи необхідно проставляти необхідні відмітки в тимчасовому посвідченні військовозобов`язаного? Які документи необхідні?

2) Якщо я все ж таки є собою яка не підлягає призову на військову службу на підставі вищезазначеної статті, то чи маю право перетин кордону на підставі п. 2-6 Правил про перетин державного кордону?
2.1. В п.2-6 цих Правилах не може зрозуміти про яких саме військовозобов’язаних осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації йдеться мова?
2.1.1. Це стосується про усіх осіб які не підлягають призову на військову службу? Чи мається на увазі, що в якості супроводжуючої особи з інвалідністю I чи II групи може бути особи яка не зазначена у п. 2-1 та 2-2 цих Правил, але є особою яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації (до чого і вказував про бабусю жінки)?

17.06.2022 10:38 1352

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. Таким чином, Ви не підлягаєте мобілізації, бо ваша теща - особа з інвалідністю 1 групи.

Отже, відповідаючи на Ваші питання:

1. Так, Ви являєтесь особою, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації згідно з абзацом 10, ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

1.1 Ваш статус не залежить від перебування тещі за кордоном.

1.2. Відмітку не ставлять. Але якщо не хочете щоб Вам приходили повістки, то потрібно прийти до свого військомату з підтверджуючими документами і завідчити своє право на відстрочку. Що потрібно взяти з собою:

-- свій паспорт

-- свідоцтво про шлюб

-- свідоцтво про народження дружини

- документ що підтверджує інвалідність (довідка МСЕК або пенсійне посвідчення)

2.Теща виїхала за кордон разом із своїм чоловіком. Якщо у її чоловіка не було інших підстав для виїзду, окрім інвалідності вашої тещі, то вважається що теща перетнула кордон разом з супроводжуючою особою. Це право надається лише 1 раз на час дії воєнного стану. Якщо ж у вашого тесті були якісь інші підстави, що дозволяють виїзд за кордон (наприклад, йому вже більше 60-ти років), то це означає що теща не використала своє право на виїзд за межі України разом із супроводжуючою особою, тобто коли вона повернеться, то Ви зможете виїхати за кордон разом з нею.

2.1. Про тих, які не підлягають мобілізації на підставі ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію".

2.1.1. Бабуся жінки не допоможе Вам виїхати за кордон, навіть за наявності у неї 1 групи інвалідності. Єдиний варіант - щоб Ви оформили над бабусею або опіку, або постійний догляд. Але опіка це тільки через суд, і це занадто довго. Залишається оформлення постійного догляду, це робиться через органи опіки та піклування, і це теж не простий процес.

Як би було потрібно зробити (за умови що у вашого тестя немає особистих підстав для виїзду за кордон): тесть виїджає за кордон разом з бабусею, а Ви виїжджаєте разом з тещею. Без жодних додаткових документів, без оформлень догляду/опіки. Просто як супроводжуючі особи. Натомість тесть вже виїхав разом з тещею, чим порушив цей ланцюжок.

Якщо залишились питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram