Виїзд за кордон студенту українського і іноземного вузу

Доброго дня

Я студент іноземного вузу за обміном з 1 січня 2022 року. Зараз повинен поїхати і здати сесію у іноземному вузі.

У мене є сертифікат з мокрою печаткою про навчання за обміном з 1 січня 2022 року до 30 червня 2022 на денній формі навчання. 

Мені 21, я призовник і студент українського вузу 4 курсу.

Як я зрозумів щоб мені перетнути кордон мені необхідно мати:

- Оригінал документу про навчання у іноземному вузі

- Відсрочку від призову

- Дозвіл на виїзд

Я був у війсккоматі і хотів отримати відсрочку від призову на основі статті 17.9 але мені відмовили і сказали що можуть зробити тільки по статті 17.8.

У прикордонному загоні Львову мені сказали що щоб перетнути кордон мені необхідна відсрочка саме по статті 17.9 (по причині навчання у іноземному вузі).

У військоматі у віділі юристів мені відповіли, що мені що мені не можуть видати відстрочку за статтею 17.9 тому що я студент українського вузу, і у мене вже є відсрочка від призову за статтею 17.8. Рішення про відсрочку було прийнято призивною комісією яка засідала восени, а зараз змінити це рішення неможливо, тому що ця комісія не засідає через військовий стан.

У військкоматі мені сказали що у мене є всі необхідні документи щоб отримати відсрочку по статті 17.9, але видати мені таку відсрочку неможуть, тому що це буде порушенням рішення комісії.

У мене є декілька питань:

1) Чи є якісь нормові акти, закони на основі яких я можу вимагати у військкомату відсрочку саме по статті 17.9 ? Як мені отримати цю відсрочку? До кого мені звертатись якщо мені відмовляють у кабінеті юристів у військоматі?
2) Чи необхідний мені дозвіл на виїзд ? (так як я призовник а не військовозабов`язаний). 
3) Чи справді мені необхідна відсрочка по 17.9 і де це прописано ? Тому що як мені сказали у війсккоматі, до Пасхи з відсрочкою по 17.8 ще пропускали, але зараз вже ні.
4) Я хочу підготувати повністю пакет документів, щоб на кордоні не мати проблем. Але якщо у мене немає змоги отримати відсрочку по 17.9 і дозвіл на виїзд(якщо він необхідний):
4.1) Що мені необхідно зробити щоб перетнути кордон ? 
4.2) Якими нормовими актами, законам мені необхідно апелювати на кордоні щоб мене пропустили?
4.3) У такому випадку я хотів б попросити Вас про послугу правового супроводу.

Дякую

17.06.2022 15:09 1951

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1) Чи є якісь нормові акти, закони на основі яких я можу вимагати у військкомату відсрочку саме по статті 17.9 ? Як мені отримати цю відсрочку? До кого мені звертатись якщо мені відмовляють у кабінеті юристів у військоматі?

Обгрунтування отримання відстрочки

 Згідно частини 9. 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

Відповідно до вимог абз. 18 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» – «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації…Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...».

         Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 03.05.2022 року(актуальний лист - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/) зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється . З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном 

Підтверджуючи документи для виїзду:

1.студентський квиток або студентська віза;

2.перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

3.військово-обліковий документ з записом щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

4.довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад'юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти.

Відповідно до ч.4 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника).

Таким чином, дозвіл на виїзд за кордон у воєнний час прямо передбачено чинним законодавством.

    11 травня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України та Державною прикордонною службою України підготували роз'яснювальну інфографіку - https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu  разом з формою довідки з воєнкомату(ТЦКСП) - https://drive.google.com/file/d/12eL3e7f8_Vvz05JU0dHIL-1sSUxJ6eYC/view

     Згідно листа Генерального штабу ЗСУ від 24 березня 2022 року,з метою врегулювання зазначеного питання органами військового управління надано вказівку територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки стосовно призовників та військовозобов'язаних, яким надано відстрочку від призову для продовження навчання, зокрема за кордоном, у відповідності до частини 9. 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та абзацу 18 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” у військово-облікових документах зробити відповідні записи щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), та надання дозволу відповідного керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.

Порядок дій

Вам необхідно подати до ТЦКСП заяву про видачу відстрочки (постановки штампу та видачу довідки для виїзду за кордон для претендентів на професійну вищу та вищу освіту, асистентів-стажерів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти)) (можу надіслати зразок - контакти у профілі). При поданні заяви необхідно послатися на вищевказані норми та лист Генерального штабу (можу надіслати  - контакти у профілі), такі посилання можуть вирішити Вашу проблему, якщо ні подаєте заяву.

До заяви додаєте військово-обліковий документ(приписне свідоцтво), ертифікат з мокрою печаткою про навчання (перекладене українською з засвідченням такого перекладу), студентський квиток або студентську візу(за наявності), лист Генерального штабу. Заяву подаєте у двох примірниках, один екземпляр із пакетом документів до  ТЦКСП, другий залишиться у Вас після реєстрації заяви з позначкою про отримання. Якщо відмовляються отримувати (реєструвати) надішліть поштою рекомендованим листом з описом вкладення (вкажіть назви документів).

У більшості випадків це може вирішити проблему, оскільки вищезгаданий лист Генерального штабу та інші роз'яснення з будь-яких причин не були доведені до ТЦКСП, на практиці більшість ТЦКСП вже видає довідки і ставить штампи у військово-облікових документах. Однак, якщо це не дало результатів:

1) Подати скаргу до обласного ТЦКСП на дії Приморського ТЦКСП з вищевикладеним та підтвердженням прийняття заяви Приморським ТЦКСП.

2) Після цього подати скаргу на Генеральний штаб ЗСУ(03168, м. Київ, пр-кт Повітрофлотський, 6)
admin_GS@ukr.net) з підтвердженням попередніх звернень.

Також є можливість подавати усні скарги телефоном на гарячу лінію (малоефективно):
Міністерства оборони України:
0 800 50 04 42
Гарячі лінії Міністерство оборони України (mil.gov.ua)
- Урядову гарячу лінію:
урядова «гаряча лінія» 1545 року працює цілодобово
дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 із мережі фіксованого зв'язку укртелекому, телефонів мобільних операторів київстар, vodafone україна, лайфсел для заявників безкоштовні.

3) Оскарження в судовому порядку (але варіант тривалий, у мирний час у середньому 3 місяці на одну інстанцію) - подається адміністративний позов до окружного адміністративного суду, в порядку кодексу адміністративного судочинства України": https://zakon.rada.gov.ua /laws/show/2747-15


2) Чи необхідний мені дозвіл на виїзд ? (так як я призовник а не військовозабов`язаний). 

Відповідно до ч.4 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника).

З урахуванням вищенаведного та вищенаведених роз'яснень - потрібен.


3) Чи справді мені необхідна відсрочка по 17.9 і де це прописано ? Тому що як мені сказали у війсккоматі, до Пасхи з відсрочкою по 17.8 ще пропускали, але зараз вже ні.

Вам не потрібна відстрочка по ст.17.9, Вам потрібно отримати довідку для виїзду за кордон(форма довідки з воєнкомату(ТЦКСП) - https://drive.google.com/file/d/12eL3e7f8_Vvz05JU0dHIL-1sSUxJ6eYC/view) та штамп про відстрочку у військово-обліковому документі.

Кабінет Міністрів України внесли зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

Постановою КМУ від 29 березня 2022 р. No 383(https://www.kmu.gov.ua/npas/pro- vnesennya-zmin-do-pravil-peretinannya-derzhavnogo-kordonu-gromadyanami-ukrayini-383) було внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. No 57(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text) про те, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 21 та 22 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.” Тобто дозволили деяким категоріям виїзджати за кордон(згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), в т.ч. студентам та науково педагогічним працівникам перетинати кордон. А потім в цей же день(2 квітня) опублікували постанову КМУ від 01 квітня 2022 р. No 399(https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-pravil- peretinannya-derzhavnogo-kordonu-gromadyanami-ukrayini-399), що також вносить зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. No 57, та виклали Пункт 2-6 доповнити реченням такого змісту: “Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому — восьмому частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.”

Вищенаведеним ввели заборону для виїзду здобувачів професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти. 

Однак, після цього роз'ясненнями Адміністрації Державної прикордонної служби та Генерального штабу ЗСУ дозволили виїзд за кордон осіб, які є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном.

Наразі дозволено перетин для студентів, які навчаються за кордоном.

Згідно листа Генерального штабу ЗСУ від 24 березня 2022 року,з метою врегулювання зазначеного питання органами військового управління надано вказівку територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки стосовно призовників та військовозобов'язаних, яким надано відстрочку від призову для продовження навчання, зокрема за кордоном, у відповідності до частини 9. 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та абзацу 18 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” у військово-облікових документах зробити відповідні записи щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), та надання дозволу відповідного керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 03.05.2022 року(актуальний лист - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/) зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється . З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном

Підтверджуючи документи для виїзду:

1.студентський квиток або студентська віза;

2.перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

3.військово-обліковий документ з записом щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

4.довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);

4) Я хочу підготувати повністю пакет документів, щоб на кордоні не мати проблем. Але якщо у мене немає змоги отримати відсрочку по 17.9 і дозвіл на виїзд(якщо він необхідний):

4.1) Що мені необхідно зробити щоб перетнути кордон ? 

Для безперешкодного перетинання кордону надати 

документи для виїзду:

1.студентський квиток або студентська віза(можливо без них, якщо виїхзджаєте, коли навчання вже розпочалось);

2.перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

3.військово-обліковий документ з записом щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

4.довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);

Якщо Ви не можете надати вищенаведені документи, то обов язково Ви маєте надати документ, що підтверджує навчання за кордоном та, як мінімум надати доказ звернення до військкомату та відмову у наданні відстрочки(таку відмову військкомат Вам надасть протягом 30 днів у разі письмового звернення з Вашого боку). Скоріше за все, прикордона служба надасть відмову з посиланням на недання всіх документів для перетину кордону керуючись поясненнями від 03.05.2022 року(наведені вище). Таку відмову Ви маєте оскаржити, обгрунтовуючи неможливісті отримати від військкомату штамп у військово-обліковому документі та довідкою про відстрочку.

Якщо прикордонна служба відмовляє у перетин кордону

Необхідно просити відмову в перетині кордону
Відповідно до ст. 14 Закону України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text): Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одному чи декільком умовам перетину державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у перепустці через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, у передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетині державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої посадової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена посадова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення повідомляє начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетині державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетині державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт. Особа, якій відмовлено у перетині державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження цього рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано або змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано недійсним судом.
Якщо відмова не надають звертатися до начальника поста письмово у два примірники (на Вашому проставлять позначку).
При отриманні відмови її можливо оскаржити в адміністративному порядку - Адміністрації Державної прикордонної служби (вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, adpsu@dpsu.gov.ua Служба «Довіра»:+38(044)527-63-63 Факс :+38(044)239-84-80) або у судовому, як зазначено вище.


4.2) Якими актами, законам мені необхідно апелювати на кордоні щоб мене пропустили?

Крім усіх вищенаведених, можете посилатися на загальні норми

Статтею 53 Конституції України встановлено, що

Право особи на освіту може реалізовуватися шляхом її здобуття на різних рівнях освіти, у різних формах і різних видів, у тому числі шляхом здобуття дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та освіти дорослих.

Держава створює умови для здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами з урахуванням індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів, а також забезпечує виявлення та усунення факторів, що перешкоджають реалізації прав і задоволенню потреб таких осіб у сфері освіти.

Право на освіту не може бути обмежене законом. Закон може встановлювати особливі умови доступу до певного рівня освіти, спеціальності (професії) (ст. 3 Закону України "Про освіту").

Згідно ст.13 "Міжнародний пакт про економічні, соціальніта культурні права",

"Держави, які беруть участь у цьому Пакті, визнають право
кожної людини на освіту. Вони погоджуються, що освіта повинна
спрямовуватись на повний розвиток людської особи та усвідомлення
її гідності і повинна зміцнювати повагу до прав людини і основних
свобод. Вони, далі, погоджуються в тому, що освіта повинна дати
можливість усім бути корисними учасниками вільного суспільства,
сприяти взаєморозумінню, терпимості і дружбі між усіма націями і
всіма расовими, етнічними та релігійними групами і сприяти роботі
Організації Об'єднаних Націй по підтриманню миру.

Згідно ст.26 Загальної декларації прав людини,

Кожна людина має право на освіту. Освіта повинна бути
безплатною, хоча б початкова і загальна. Початкова освіта повинна
бути обов'язковою. Технічна і професійна освіта повинна бути
загальнодоступною, а вища освіта повинна бути однаково доступною
для всіх на основі здібностей кожного.
2. Освіта повинна бути спрямована на повний розвиток людської
особи і збільшення поваги до прав людини і основних свобод. Освіта
повинна сприяти взаєморозумінню, терпимості і дружбі між усіма
народами, расовими або релігійними групами і повинна сприяти
діяльності Організації Об'єднаних Націй по підтриманню миру.

Згіднодо вимог ст.33 Конституції України – «Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну».

 Згідно частини 9. 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

Відповідно до вимог абз. 18 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» – «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації…Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...».

         Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 03.05.2022 року(актуальний лист - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/) зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється . З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном 

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад'юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти.

4.3) У такому випадку я хотів б попросити Вас про послугу правового супроводу.

Так, звичайно, контакти у профілі, звертайтеся та погодимо порядок дій та можливу співапрацю з Вашого питання.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися(контакти у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram