Виїзд за кордон студенту українського і іноземного вузу

Доброго дня, Олександр

Ви відповіли на мій запит до консультації і я б хотів з вами поспілкуватись.

Які саме дії мені необхідно зробити щоб отримати відсрочку відсрочку по 17.9 ? До кого звертатись ? Що відповідати на аргумент про рішення призивної комісії восени ? У війсккоматі кажуть що вони не повинні мені робити відсрочку по 17.9 тому що у мене вже є одна (по причині 17.8 навчання у українському вузі).

Дублюю моє питання:

Я студент іноземного вузу за обміном з 1 січня 2022 року. Зараз повинен поїхати і здати сесію у іноземному вузі.

У мене є сертифікат з мокрою печаткою про навчання за обміном з 1 січня 2022 року до 30 червня 2022 на денній формі навчання. 

Мені 21, я призовник і студент українського вузу 4 курсу.

Як я зрозумів щоб мені перетнути кордон мені необхідно мати:

- Оригінал документу про навчання у іноземному вузі

- Відсрочку від призову

- Дозвіл на виїзд

Я був у війсккоматі і хотів отримати відсрочку від призову на основі статті 17.9 але мені відмовили і сказали що можуть зробити тільки по статті 17.8.

У прикордонному загоні Львову мені сказали що щоб перетнути кордон мені необхідна відсрочка саме по статті 17.9 (по причині навчання у іноземному вузі).

У військоматі у віділі юристів мені відповіли, що мені що мені не можуть видати відстрочку за статтею 17.9 тому що я студент українського вузу, і у мене вже є відсрочка від призову за статтею 17.8. Рішення про відсрочку було прийнято призивною комісією яка засідала восени, а зараз змінити це рішення неможливо, тому що ця комісія не засідає через військовий стан.

У військкоматі мені сказали що у мене є всі необхідні документи щоб отримати відсрочку по статті 17.9, але видати мені таку відсрочку неможуть, тому що це буде порушенням рішення комісії.

У мене є декілька питань:

1) Чи є якісь нормові акти, закони на основі яких я можу вимагати у військкомату відсрочку саме по статті 17.9 ? Як мені отримати цю відсрочку? До кого мені звертатись якщо мені відмовляють у кабінеті юристів у військоматі?
2) Чи необхідний мені дозвіл на виїзд ? (так як я призовник а не військовозабов`язаний). 
3) Чи справді мені необхідна відсрочка по 17.9 і де це прописано ? Тому що як мені сказали у війсккоматі, до Пасхи з відсрочкою по 17.8 ще пропускали, але зараз вже ні.
4) Я хочу підготувати повністю пакет документів, щоб на кордоні не мати проблем. Але якщо у мене немає змоги отримати відсрочку по 17.9 і дозвіл на виїзд(якщо він необхідний):
4.1) Що мені необхідно зробити щоб перетнути кордон ? 
4.2) Якими нормовими актами, законам мені необхідно апелювати на кордоні щоб мене пропустили?
4.3) У такому випадку я хотів б попросити Вас про послугу правового супроводу.

Дякую

17.06.2022 15:57 1432

Консультація виконавця

Олександр Савченко
Юрист
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 17

Доброго дня!

Відповідно до статті 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Згідно пункту 3 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасовона період дії правового режиму воєнного стануможуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34383941 - 4453 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Статтею 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»встановлено чіткий перелік підстав для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України:

1) він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 цього Закону;

3) стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;

4) він засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання;

5) він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;

9) він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду;

10) він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється.

Тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадках, передбачених частинами першою та шостою цієї статті, запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Жодних змін до законодавства, що обмежеють право призовників вільно залишати територію України під час дії воєнного стану, не приймалося. 
При цьому Правилами перетинання державного кордону громадянами України (далі - Правила) встановлено лише перелік категорій осіб, які мають право на перетин державного кордону​ у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану. Однак, відсутній перелік осіб, які не мають такого права.

ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...​:

"2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).​

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

"Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

(часть третья данной статьи - прим. авт.)

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти; (абзац второй этой части третьей - прим. авт.)...".

ВИСНОВКИ: 

1) Якщо виходити з пункту 2.6 Правил, то обмеження на виїзд з України під час дії воєнного стану стосуються лише військовозобов'язаних осіб, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Однак, Ви маєте статус призовника та підлягаєте призову на строкову військову службу, а не під час мобілізації. При цьому у Вас є документально підтверджена відстрочка від призову.

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12?find=1...): 

Стаття 1. Військовий обов'язок​​​​

9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

Стаття 33. Загальні правила військового обліку

1. Військовий облік громадян України поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

4. У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

Стаття 39. Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

1. Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації здійснюється для доукомплектування військових посад, передбачених штатами воєнного часу, у терміни, визначені мобілізаційними планами Збройних Сил України та інших військових формувань.

2) Якщо виходити з пункту 2.6 Правил, то права на виїзд за кордон не мають усі ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ студенти (українських та іноземних вишів).

Така інформація (щодо можливості виїзду за кордон) є лише у роз'ясненнях ДПС України (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/), але саме ними керуються прикордонники під час перетину військовозобов'язаними особами українського кордону:

"Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);

 

ТЕПЕР ПО ВАШИИ ПИТАННЯМ:

 


1) Чи є якісь нормові акти, закони на основі яких я можу вимагати у військкомату відсрочку саме по статті 17.9 ? Як мені отримати цю відсрочку? До кого мені звертатись якщо мені відмовляють у кабінеті юристів у військоматі? - у цьому році весняний призов на строкову військову службу був скасований, тому призовна комісія не засідає. Відповідно відстрочку за ч. 9 ст. 17 Закону Вам надати ніхто не зможе.


2) Чи необхідний мені дозвіл на виїзд ? (так як я призовник а не військовозабов`язаний). - так, потрібен (це передбачено ч. 4  ст.37 Закону).

 
3) Чи справді мені необхідна відсрочка по 17.9 і де це прописано ? Тому що як мені сказали у війсккоматі, до Пасхи з відсрочкою по 17.8 ще пропускали, але зараз вже ні. - ні, вона Вам непотрібна.


4) Я хочу підготувати повністю пакет документів, щоб на кордоні не мати проблем. Але якщо у мене немає змоги отримати відсрочку по 17.9 і дозвіл на виїзд(якщо він необхідний)
 - для Вас як призовника законодавством взагалі не передбачено жодних обмежень щодо виїзду за кордон під час воєнного стану.​ Такі обмеження стосуються військовозобов'язаних осіб, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації. ​

Тому вважаю, що Ви взагалі маєте право на перетин державного кордону на підставі паспорту громадянина України для виїзду за кордон, дозволу на виїзд за кордон та вашого посвідчення про приписку до призовної дільниці, яке підтверджує ваш статус призовника та навіть наявність відстрочки від призову на строкову військову службу. Хоча звичайно також бажано взяти сертифікат з мокрою печаткою про навчання за обміном з 1 січня 2022 року до 30 червня 2022 на денній формі навчання для підтвердження мети виїзду за кордон.

Тобто, у ТЦКСП (військкоматі) Вам потрібно отримати лише дозвіл на виїзд за межі України. Для цього Вам необхідно подати на ім'я начальника ТЦКСП (військкомату) письмову заяву та додати до неї перекладений на українську мову нотаріально завірений документ про навчання в іноземному вузі.

Заяву краще підготувати в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату та реєстраційний номер. Також можна надіслати Укрпоштою цінним листом із описом вкладенням та повідомленням про вручення.

Згідно ст. 19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...​): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".​

 

У разі порушення ваших прав Ви можете: 

1) Подати письмову скаргу начальнику місцевого військкомату; 

2) Подати письмову скаргу начальнику обласного військкомату;​

3) Звернутися в Міністерство оборони України (контакти - https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...)

4) На телефони гарячих ліній

0-800-500-410

0-800-500-442

044-454-44-99

5) Також можна зателефонувати на Урядову Гарячу лінію 1545

ПЕРЕД ВИЇЗДОМ ЗА КОРДОН РАДЖУ ПОВТОРНО ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ ДО ДПС УКРАЇНИ.

Так, прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

  • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
  • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
  • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
  • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
  • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
  • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
  • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.
Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

У разі відмови в перетину кордону раджу відразу викликати начальника пункта пропуску, а в разі подальшої відмови - телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598..

Крім того, Ви маєте право вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення і яку можна буде оскаржити начальнику загону Державної прикордонної служби України та до суду. Так як люди не вимагають фактичної юридично оформленої відмови, то вони відповідно не числяться по базі пункту пропуску і вважається те, що вони начебто і не перебували в пункті пропуску. Сама вимога про надання офіційного рішення про відмову в перетині кордону може "злякати" співробітників Державної прикордонної служби України та змусити їх дотримуватися норм законодавства.

Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text):

Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першійтретій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

РІШЕННЯ про відмову в перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку, затверджене Наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України 14.12.2010 N 967(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-11#Text):

"__" ___ 20__ року ___ (назва пункту пропуску через державний кордон ___ України або пункту контролю)

Згідно з частиною першою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" мною, ___ (посада, найменування підрозділу охорони державного кордону, ___ органу охорони державного кордону, військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)

___ ___, як уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону:

1. ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ ГРОМАДЯНИНУ(ЦІ) УКРАЇНИ прізвище ___ (українськими літерами) ім'я ___ (українськими літерами)

дата, місяць, рік народження ___, паспортний документ: серія ___, N ___ у зв'язку з наявністю однієї з підстав, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", у тому числі у зв'язку з наявністю в базі даних Державної прикордонної служби України відомостей, що зазначену особу рішенням ___ ___ (посилання на рішення суду або прокурора)

тимчасово обмежено у праві виїзду з України, або відповідно до статті 20 Закону України "Про державну прикордонну службу України" відсутні дійсні документи на право перетинання державного кордону.

Інформацію про підстави внесення Вас до цієї бази даних Ви можете отримати у розпорядника інформації, що знаходиться ___ ___. (місто, вулиця, будинок, індекс).

2. Рішення набирає чинності невідкладно.

3. Про прийняті рішення доповів начальнику ___ ___. (назва органу охорони державного кордону).

4. Згідно зі статтею 4 Закону України "Про звернення громадян", частиною третьою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення за належністю до начальника ___, (назва органу охорони державного кордону) що знаходиться ___, або до суду. (місто, вулиця, будинок, індекс)

Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником ___ ___ (назва органу охорони державного кордону) або скасовано та визнано судом нечинним.

5. Рішення оформлено у двох примірниках, кожен з них має однакову юридичну силу.

___ ___ ___ (військове звання) (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові особи, яка прийняла рішення)

Другий примірник цього рішення отримав ___ ___ (дата) (підпис).

P.S. Вибачте за затримку. Залишайте свій відгук.

Якщо виникнуть додаткові питання, пишіть на mailmessage@ukr.net​

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram