Остеохондроз та інше. Придатність до служби.

Доброго дня.

Маю такий результат обстеження.

Mp-картина порушення статичної функції хребта у вигляді випрямлення шийного лордоза; остеохондроз шийного відділу хребта; наявність протрузій м/х дисків в сегментах с4-..с7; спондильоз; деформуючий спондилоартроз; низьке розташування мигдалин мозочка.

Рекомендовано консультація невролога.

Підкажіть, будь ласка, придатність до служби.

Дякую!

18.06.2022 00:31 19293

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Порядок проходження медкомісії регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (посилання на сайт ВРУ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/print) (далі «Наказ»).

Відповідно до Розкладу хвороб Наказу:

Стаття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

 

Висновок Вашого стану здоров’я відповідно до пояснень до ст.64 передбачає незначні порушення та можуть бути віднесені до наступних статей:

До пункту "в" належать - випрямлення шийного (поперекового) лордозу.

До пункту «г» належать - деформуючий спондильоз або міжхребцевого остеохондрозу (у тому числі поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків) без порушень функцій.

Тому, скоріш за все буде застосований п. «в». При даному пункті ВЛК може прийняти рішення як обмежено придатний або придатний. Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально ВЛК. Відтак, остаточне рішення придатний чи не придатний може сказати лише медкомісія.

Також у Вас зазначено, що рекомендовано консультація невролога. Я би радила Вам звернутись до невролога за консультацією та пройти медичне обстеження. Можливо, за результатами висновку невролога, Ви зможете отримати «обмежену придатність». Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

При проходженні ВЛК рекомендовано мати медичні документи з цивільної лікарні (приватної або комунальної), що підтверджують Ваш діагноз та просити їх долучити до особової справи. При наявності даних документів ВЛК повинна буде врахувати при визначені ступені придатності.

У разі незгоди із прийнятим рішенням Ви може оскаржити прийняте рішення ВЛК як до вище стоячого органу так  і звернувшись до адміністративного суду. При подані заяви про перегляд рішення ВЛК до вище стоячого ВЛК або ЦВЛК Міністерства оборони України (розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16) необхідно зазначити всі наявні обставини справи (надати пояснення з чим саме Ви не погоджуєтесь і чим це підтверджується) та долучити всі наявні документи, які були видані Вам ВЛК, яке переглядається. При наявності необхідно долучити медичні довідки та висновки із цивільної лікарні з діагнозом, який у Вас був.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram