Звільнений в ЗАПАС по сімейним (тобто на обліку стою, але призову не підлягаю). Виїзд за кордон з родичем-інвалідом (супровід).

Доброго дня.

Вчера ставив питання (https://b2bconsult.ua/consultation/35781):

«Я був мобілізований. Надалі через кілька місяців звільнений в запас за таким підпунктом 26 статті ЗУ про військову службу (зазначено у військовому квитку):

які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

Чи маю можливість перетинати кордон самостійно чи з особами, з приводу інвалідності яких я був звільнений з армії?

Дякую.»

Вчора мені тут надали таку відповідь: якщо коротко, я можу виїзджати, один раз перетин кордону, супроводжуючи родича з інвалідністю. Це я й так знаю.

В мене є суттєве уточнення. З приводу формулювання в законі наступного:

«інвалідів можуть супроводжувати особи, у тому числі працівники закладу догляду, які не перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки».

В моєму випадку - я на обліку у військкоматі (не знятий з обліку, а на обліку), але я нещодавно звільнений з армії за сімейними обставинами і призову по закону не підлягаю (взагалі то і не підлягав, але так сталося, що був мобілізований - а надалі звільнений).

Хвилює відповідь по саме моїй ситуаціі, а не узагальнена відповідь - закони я також читаю.

Резюмую у підсумку: я звільнений у запас за сімейними обставинами (в сім’ї є інваліди 2 групи), став після звільнення на облік у військкомат. В військовому квитку написано звільнений по сімейним, по статті 26 і т д. В законі вказано, що по-перше, я не мав призиватися (але вже є що є, призивався та потім звільнився), тобто призову не підлягаю та маю можливість виїзджати за кордон, але мене хвилює саме те, що я стою на обліку в запасі. Як в такій ситуаціі бути? Чи таки можу виїхати?

Чи розповсюджується на мене те, що вказано в законі «інвалідів можуть супроводжувати особи, у тому числі працівники закладу догляду, які не перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки» - чи на родичів ця норма не діє?

Дуже прошу - якщо ви надаєте загальні відповіді, мені це не потрібно. Допоможіть бідь ласка розібратися саме по моїй ситуації. Якщо відповідь буде дійсно по темі й компетентна , готовий додатково сплатити премію.

Дякую.

18.06.2022 13:03 1845

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ви будете виїзджати на підставі  абз. 3 пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону ( Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

Адже Ви супроводжуєте  близького родича  (дружину/або одного із своїх батьків / батьків дружини) з інвалідністю II групи.

 Вказаний пункт не передбачає ніяких виключень та особих обмежень щодо військового обліку. 

Щодо  формулювання "інвалідів можуть супроводжувати особи, у тому числі працівники закладу догляду, які не перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки"  воно міститься в абз. 6 п. 2-1 Правил перетинання, та стосується  супровіду лише тих осіб хто перебуває в закладах догляду (закладах, що надають соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання).

Тобто, Вас це пункт взагалі не стосується. У Вас інша підстава: абз. 3 пункту 2-1 Правил перетину, який не передбачає виключень (обмежень) у вигляді  перебування  на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки. Адже Ви будете супроводжувати ( Ви не вказали кого саме) своїх батьків/батьків дружини на кордоні та для Вас  достатньо надати  пакет документів, що Вам зазначив  колега в консультації № 35781. Про стан Вашого обліку запитувати на кордоні не будуть. А якщо спитают, пред'явите квиток з відміткою про звільнення, та Вас гарантовано пропустять.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся.

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram