Единый налог

Здравствуйте
ФОП на едином налоге 2 группы предоставляет информационные услуги на сайте.
Деньги принимаются через интернет-эквайринг (карты visa / ms) на рассчетный счет.
В соответствие с законом, на 2 группе нельзя оказывать услуги юр. лицам и фопам на общей системе.
Но бывают карты ключ к счету, в том числе и компаний на общей системе, которыми в теории можно расплатиться за услуги (отличить их на этапе эквайринга невозможно).
Как грамотно сформулировать пункт в оферте, который регламентирует, что клиентами могут быть только физические лица и единщики?
Можно ли будет ссылаться на условия оферты, если кто-то оплатит с карты ключ к счету компании?
Так как фактически от кого поступил платеж при эквайринге не видно.
Благодарю

18.06.2022 18:16 839

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
422 відгука (420 +) (2 -)
Консультацій: 1610
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Відповідно до ст. 291.4 ПКУ суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку, зокрема, друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності певних критеріїв.

З даної статті ПКУ вбачається безумовність вимоги щодо надання послуг латникам єдиного податку та/або населенню. Таким чином, наявність або відсутність пункту про надання послуг виключно населенню та/або платникам ЄП у випадку прийняття оплати від загальносистемника жодним чином не врятує від наслідків передбачених пп. 298.1.5 ПКУ.

При недотриманні умов перебування на обраній групі єдиного податку фізична особа-підприємець втрачає право перейти на сплату єдиного податку для інших груп шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

У разі порушення умов перебування на II групі єдиного податку, передбачених п. 2 пп. 291.4 ПКУтака особа зобов’язана:

- перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність. Такий порядок переходу вважається відмовою від спрощеної системи оподаткування. При цьому для відмови суб’єкту господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) слід подати до контролюючого органу відповідну заяву;

- до отриманого доходу за договором надання послуг юридичній особі застосувати ставку єдиного податку в розмірі 15%;

- відобразити в квартальній податковій декларації наростаючим підсумком окремо такі доходи;

- подати декларацію за податковий (звітний) квартал, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Якщо фізична особа-підприємець не виконала перелічені вище вимоги ПКУ та не перейшла на сплату інших податків і зборів, то анулювання реєстрації платника єдиного податку другої групи проводиться за рішенням контролюючого органу на підставі акта перевірки з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому допущено таке порушення. В результаті всі доходи, отримані після дати анулювання реєстрації платника єдиного податку, оподатковуватимуться на загальних підставах.

Таким чином ви можете в договір публічної оферти можете додати пункт наступного змісту: "Замовниками послуг, які є предметом даного договору, можуть бути фізичні особи, фізичні особи - підприємці та юридичні особи, які є платниками єдиного податку." І тут вже залишається сподіватись що клієнти які не відповідатимуть цьому пункту просто їх не будуть замовляти та відповідно оплачувати. І повторюсь наявність такого пункту жодним чином не звільняє від обов'язку передбаченого пп. 298.1.5 ПКУ.

Якщо у вас потенційно багато таких клієнтів рекомендую перейти на третю групу з пільговою (на період правового режиму воєнного стану) ставкою ЄП 2%. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram