Мобілізація якщо у дружини 2група інвалідності

Військовозобовязаний,проходив строкову службу ,чи мобілізують,якщо дружина має 2 групу інвалідності, якщо ні то які потрібно документи і посилення на норми законодавства .І чи потрібно опікунство.?

18.06.2022 19:31 10305

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідно до п.11 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (посилання на сайт ВРУ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420) Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Таким чином, Ви не підлягаєте мобілізації.

Вам необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов‘язковим посиланням на п.11 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити Вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації).

До заяви необхідно долучити наступні документи:

  1. Копію свідоцтва про одруження;
  2. Копію довідки МСЕК дружини;
  3. Копію паспорта дружини;
  4. Копію Вашого паспорта;
  5. Копію пенсійного посвідчення дружини (де було б зазначено групу інвалідності);
  6. Довідку про склад сім‘ї.

Зазначені документи необхідно щоб Ви завірили наступним чином: «копія вірна згідно з оригіналом, ПІБ, дата та особистий підпис».

Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату другий для Вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

На практиці, військкомат буде задавати багато питань з приводу наявності інших родичів та хто ще може здійснювати догляд за Вашою дружиною (діти, батьки, сестри чи брати). Та наполягати на тому, що будь-які інші родичі можуть здійснювати такий догляд. Однак, дана позиція військкомату є абсолютно незаконною.

Оскільки, відповідно до ч.1 ст.75 Сімейного кодексу України «Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного».

Відповідно до ч.3 ст.75 Сімейного кодексу України «Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

Отже, чиним сімейним законодавством України саме на чоловіка, а не на будь-якого іншого родича покладено обов’язок піклуватись про свою непрацездатну дружину.

Посилання на ці статті Сімейного кодексу України обов’язково мають бути зазначені у Вашій заяві про звільнення від мобілізації (надання відстрочки).

Вважаю, що у Вашому випадку коли підставою для звільнення від мобілізації є наявність дружини інваліда, відстояти свою право на відстрочку буде все ж простіше ніж у випадку коли підставою для звільнення є наявність батька інваліда, тещі/тестя інваліда, тощо.

У Вашому випадку оформлювати опіку не потрібно. Опіка - це інша самостійна підстава для звільнення від мобілізації (п.12 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

У випадку, якщо Ваша заява про звільнення від мобілізації буде ігноруватися то:

  1. Необхідно залишити скаргу на гарячій лінії Міністерства оборони України. Посилання на телефони гарячій лінії залишаю https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Ваше звернення зареєструють, зазначать номер Вашого звернення та повідомлять як і коли можна отримати результати розгляду Вашої скарги.

У зверненні необхідно зазначити:

«Що у Вас є дружина інвалід ІІ групи. Документи, що підтверджують право на звільнення від мобілізації на підставі п.11 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Вами було подано до військкомату (зазначити дату). Однак, заява проігнорована, відповіді не надано або Вам вручена повістка на відправлення або мобілізаційне розпорядження».

І просити негайно вжити заходів, щодо усунення порушень Ваших прав на звільнення від мобілізації».

Додзвонитись буде важно, але реально.

2.Підготуйте хоча б коротку письму скаргу у двох екземплярах на ім‘я Начальника РТЦК та СП (військкомату) з викладенням обставин, щодо наявності у Вас підстави для звільнення та ігнорування Ваших прав співробітниками військкомату (додайте копію заяви, що Ви направити поштою, копії доказів такого направлення та документи, що підтверджують у Вас звільнення від мобілізації).

Після подання даної скарги, телефонуйте на гарячу лінію Міністерства оборони України.

Також, паралельно бажано подати адвокатський запит, хоча б на електронну пошту, з вимогою негайно надати документи, що підтверджують звільнення Вас від мобілізації.

На практиці, коли до військкомату звертається адвокат в інтересах військового це мотивує співробітників військкомату більш оперативно реагувати на порушення прав військовослужбовців та відповідно реагувати для усунення таких порушень.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Світлана
    Світлана
    1 рік

    Вдячна за консультацію,яка була надана професійно в повному обсязі та зрозуміло,як кажуть розложено по полочках.Не помилилась в виборі адвоката ,рекомендую.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram