Продолжыть службу за местом регистрацыи

Добрый день,  нужна ваша консультация 

Я был мобилизирован в роту охраны военкомата города нежин где и прописан  прослужил два месяца на устом слове военком , знал моё сём положение,  я пошёл на больничное, вовремя больничного мне позвонили сказали что я должен отправится в часть в Днепре , я объяснил им свое положение что у меня отчим инвалид 2 групи не зрячий и я не могу проходить службу в другом городе,я подал рапорт на имя Комиссара, и доложил документи лвк комиссии что отчим не зрячий что мы живём вместе и что больше нет доглядальников и что я её помощник официально решением опекунской ради 
На что мне зам комиссара сказал что скмейние  обстоятельства выяснилось позже наказа об отбитии в Днепро и когда я выйду с больничного они мне вручат наказ и я должен отбить туда а там разбираться 
Законно ли их действия ответ я на свой рапорт не получил в письменном виде,  я его подавал в канцелярию и заказным письмом , могу ли я продолжать службу за местом реестрацыи
18.06.2022 23:43 581

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Можна розглядати питання не тільки про службу за місцем проживання, а й взагалі про звільнення зі служби.

Спочатку поясню, що потрібно зробити для звільнення зі служби, а потмі перейдемо до питання - як служити за місцем проживання.

Але, для цього потрібно більш чітко зрозуміти, який статус Ви маєте по відношенню до вашого отчима.

Якщо отчим через суд усиновив Вас, тобто він офіційно визнаний вашим батьком, то в такому разі на підставі статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", Ви маєте право подати рапорт на звільнення зі служби. І цей рапорт рано чи пізно обов'язково задовольнять, бо так записано в законі.

Якщо ж отчим не оформлював усиновлення, то він не вважається вашим батьком. Звільнення зі служби вже не так просто буде зробити, але все рівно це можливо:

У відповідності до статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", мають право звільнитися військовослужбовці, у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Таким чином, для того щоб Вам звільнитися з військової служби, треба отримати документ, в якому буде вказано, що Ви здійснюєте постійний догляд за отчимом.

З ваших слів я не можу точно зрозуміти всю картину: з одного боку, Ви пишете що більше немає доглядальників, але тут же пишете "я её помощник официально решением опекунской ради". Чий помічник? Вашої мами? Ці питання треба уточнити - напишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net щоб я в свою чергу зміг уточнити свою відповідь.

Я так розумію, що на даний час у вас є документ, що Ви являєтесь помічником по догляду за отчимом. Цього недостатньо. Нехай ваша мама попробує домовитись з опікунською радою про такий запис, що Ви здійснюєте постійний догляд за отчимом. Як тільки буде цей документ - подаєте рапорт на звільнення, і на протязі місяця вже будете дома.

Тепер щодо служби за місцем проживання:

Це питання пов'язане з іншим законом, а саме: в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вказано, що не підлягають мобілізації особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи. Такі військовозобов'язані період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Тобто, для проходження військової служби за місцем проживання потрібно виконати ті ж самі умови, що і для звільнення зі служби: надати документ, що підтверджує постійний догляд за отчимом. Якби такий документ був у Вас на момент мобілізації, то Вас би взагалі не мобілізували.

Отже, висновок: в любому випадку, Вам потрібно щоб мама переоформила докумени в опікунській раді і орган опіки визнав, що Ви здійснюєте постійний догляд. Без такого запису неможливо ані звільнитися, ані залишитись служити за місцем проживання. Буде такий запис - зможете на свій вибір або служити далі в м. Ніжин, або взагалі звільнитися зі служби.

Напишіть мені на пошту щоб уточнити деякі моменти (або скиньте фото документів з органу опіки) і надати більш конкретні поради.

З пова

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram