Як реагувати на повістку, якщо я не служив?

Доброго дня!
В суботу 18.06.2022 отримав повістку від наряду поліції у м. Тернопіль. Мені 33 роки, не служив, дані у воєнкоматі не поновлював ще напевно з навчанні в інституті. Виписали дані з мого паспорту, бланк був вже готовий з печаткою і підписом підполковника, відірвали собі "корєшок", ніде не підписував. Казали, щоб з"явився, можливо пройшов медкомісію у підходящий мені день (Вибрав 21.06.2022). Також питались, чи маю права.
Чи обов"язково я маю з"явитись? Якщо не появлюсь - чи обійдусь лише адміністративною відповідальністю (штрафом)?.
Я ФОП, продаю вживане торгове обладнання для магазинів, складів, Нової Пошти часто. Хочу і далі продовжувати працювати, фактично допомагати економіці:).
Дякую!

20.06.2022 21:33 1414

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Відповідальність за невиконання вимог повістки передбачена статею 336 ККУ (кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 5 років), та статею 210-1 КУпАП (адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 3400 до 5100 грн).

В чому різниця, і в яких випадках застосовується та чи інша стаття?

Якщо вручена повістка на відправку, то застосовується відповідальність, передбачена статею 336 ККУ;

Якщо вручена будь-яка інша повістка (з'явитися для уточнення облікових даних, з'явитися для проходження медкомісії тощо), то застосовується відповідальність, передбачена статею 210-1 КУпАП.

Вручена вам повістка - це не повістка на відправку, бо такі повістки вручають лише після проходження медкомісії (ВЛК), і лише в тому разі, якщо за висновком ВЛК особа визнана придатною до військової служби. Якщо з'явитесь завтра і пройдете медкомісію, то тільки тоді Вам буде вручена повістка на відправку.

Отже, максимальне покарання за невиконання вимог повістки - штраф від 3400 до 5100 грн.

Одночасно слід зазначити, що повістка повинна бути вручена належним чином. Тобто особисто в руки, під особистий підпис, і тільки працівники військомату мають право вручати повістку. З ваших слів, Ви ніде нічого не підписували. В такому разі потрібно знайти двох свідків, і в їх присутності скласти Акт про відмову від підпису. Акт підписують свідки та працівники військомату. Тільки в такому разі повістка вважається врученою.

Як я розумію, свідків ніхто не шукав, акт теж не складали. Повістка вручена працівниками поліції, хоча на це мають право лише працівники військомату. А якби знайшли свідків і склали акт, то працівникам поліції довелося б ставити там свій підпис. Саме тому поліція і не шукала свідків для складання акту. А заповнення на вулиці поліцейськими бланків повісток, заздалегідь підписаних начальником військомату - це порушення законодавства.

Таким чином, якщо завтра не з'явитесь до військомату, то в ваших діях не буде складу злочину. А якщо військовим комісаром буде складена постанова про притягнення вас до відповідальності та накладення штрафу, то Ви зможете подати до суду позовну заяву та скасувати таку постанову.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram