Возможен ли выезд за границу в связи с переводом из вуза в вуз.

Добрый день.
Учусь в Одесской национальной морской академии, перевелся в Румынскую морскую академию в Константе. Они мне предоставили такие документы: ( прикреплю ).
Хотел бы уточнить дальнейшие мои действия, какие документы вообще нужно будет дополнительно запросить, и возможно ли с этим будет пересечь границу если там дата Июнь. Что вообще делать с этими ксероксами, или нужно через кого-то забрать оригиналы. Куда дальше с ними ехать и что делать.

Большое спасибо.

21.06.2022 17:01 707

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 735

Вітаю!

Надаю відповідь, виходячи з вимог для перетину кордону студентами закордонних навчальних закладів.

Документи на румунській мові я не розумію. В Україні офіційні інстанції без перекладу їх розглядати не будуть. 

1.

КОНСТИТУЦИЯ УКРАИНЫ :

Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

ххх

ЗАРАЗ ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про оборону України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1932-12#Text

особливий період - період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій;

воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень;

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

ххххх

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (

  • студентський квиток або студентська віза;
  • перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;
  • військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),
  • довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);

хххххх

Але цих вимог немає в жодному НОРМАТИВНОМУ АКТІ.

У статті 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію. Проте, таке право не є абсолютним і може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану (стаття 64 Конституції України).

Так, указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» визначено, що на період дії правового режиму воєнного стану, конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені, у тому числі статтею 33 Конституції України, можуть бути обмежені.

З 24 лютого 2022 року і по даний час, працівники Держприкордонслужби обмежують чоловікам віком від 18 до 60 років право виїзду за кордон. Хоча, немає жодного нормативного акту, який забороняв би таким особам перетинати державний кордон України. Багато відкритих джерел посилаються на указ Президента, яким було введено воєнний стан, як на підставу заборони чоловікам від 18 до 60 перетинати кордон, проте це не так.

По факту, на даний час маємо в законодавстві перелік осіб, яким дозволено перетинати державний кордон, проте не маємо чіткого переліку, кому заборонено це робити.

Нормативними документами, які визначають порядок перетину державного кордону України, є Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (далі - Правила перетинання державного кордону).

Саме до правил, починаючи з 24 лютого 2022 року, Кабінетом Міністрів України періодично вносилися зміни.

У певних випадках, Правила перетинання державного кордону містять посилання на Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та на постанову Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 року № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану» (далі - Постанова КМУ від 03.03.2022 № 194).

Також, в мережі Інтернет можна знайти листи голови Адміністрації Державної прикордонної служби України з так званими роз'ясненнями щодо порядку виїзду за кордон під час дії воєнного стану.

Приклад одного з таких листів : https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

Проте, мені не вдалося знайти такі листи ні на офіційному сайті Держприкордонслужби, ні на будь-яких інших офіційних вебсайтах.

Іноді роз'яснення Адміністрації Державної прикордонної служби України щодо категорій громадян, яким дозволено перетинати кордон в умовах воєнного стану, не співпадають з переліком категорій, що визначені у Правилах перетинання державного кордону.

Наприклад, у листі йдеться про осіб, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, проте у Правилах перетинання державного кордону про таких осіб нічого не сказано.

Звертаю увагу, що голова Адміністрації Держприкордонслужби не наділений повноваженнями видавати листи з роз'ясненнями нормативних актів Кабінету Міністрів України, оскільки Положенням про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 533, це не передбачено.

Ви можете на кордоні отримати відмову в перетині кордону, а потім його оскаржити.

ххх

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) ( 724-2010-п )

ПРАВИЛА

перетинання державного кордону громадянами України

2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни)

державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

У випадках, визначених законодавством, для перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також підтверджуючі документи.

2.

Останнім часом в військоматах вимагають підтвердження від Міносвіти що це навчання в рамках міжнародних договорів України про навчання у навчальних закладах інших держав.

Згідно ст.17 ЗУ «Про загальний військовий обов'язок і військову службу» ця вимога стосується осіб, котрі призиваються на строкову службу, а зараз йде призов по мобілізації.

Призов на строкову службу в квітні-червні 2022 року був скасований, а на жовтень-грудень 2022 року лишився.
По інформації з 01.10.2022 року почнуть діяти в військоматах призовні комісії на строкову службу.
УКАЗИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ:
ЯКЩО ВАС ПОЧНУТЬ В ЖОВТНІ ПРИЗИВАТИ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ,  ТО ВИ НЕ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЯКЩО ВИ НЕ НАВЧАЄТЕСЬ ПО МІЖНАРОДНОМУ ОБМІНУ.

Відмову військомату з посиланням на ст.17  треба оспорювати в адміністративному або в судовому порядку.

3.

Як бачимо Вам для виїзду за кордон на навчання треба мати військово-облікові документи з записом щодо надання Вам відстрочки від призову (призову за мобілізацією) та довідку видану територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Послідовність дій (без цього ніяк):

  • Звернутися в ТЦКСП (військомат).
  • Надати приписне та документи підтверджуючи Ваше навчання ( студентський квиток або студентська віза та перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі).
  • Пройти військово-лікарську комісію. 
  • Отримати військово-обліковий документ ( воєний квиток або тимчасове посвідчення).
  • Отримати дозвільні документи на перетин кордону.

Всі документи повинні бути апостіліровани в Румунії та офіційно перекладені в Україні на українську мову.

Без апостіля документ на території України не дійсний.

Апостиль (Apostille) — международная печать, которую необходимо поставить в Румынии, чтобы ваши документы приняли в станах, входящих в Гаагскую Конвенцию от 5 октября 1961 года.

В Румынии право проставления апостиля имеют:
- Суды уполномочены на заверение апостилем официальных документов, исходящих из судов, органов прокуратуры и от судебных исполнителей, а также – официальных заявлений (подаваемых, например, при регистрации или получении визы).
- Префектуры (уполномоченный заместитель префекта или, в редких случаях, другое уполномоченное лицо) уполномочены на заверение административных, квалификационных, медицинских и образовательных документов и выписок из актов гражданского состояния.
- Нотариусы уполномочены на заверение нотариальных документов.

Відмову військомата на надання Вам дозволу на перетин кордону   треба оспорювати в адміністративному або в судовому порядку.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram