Паперовий паспорт громадянина України

Якщо мені зараз виконалося 25 років і не пройшло 30 днів. Паперовий паспорт ще дійсний? Я можу виконати переоформлення транспортного засобу?

22.06.2022 02:44 1252

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 733

Вітаю!

ВАШ ПАСПОРТ-КНИЖЕЧКА ДІЙСНИЙ. ВИ МОЖЕТЕ ЗДІЙСНЮВАТИ БУДЬ-ЯКІ ЮРИДИЧНІ ДІЇ. 

АЛЕ БАЖАНО, ЯКЩО Є МОЖЛИВІСТЬ,  ВКЛЕЇТИ НОВЕ ФОТО.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постановою Верховної Ради України
від 26 червня 1992 року N 2503-XII
про паспорт громадянина України
18. Для одержання, обміну паспорта і вклеювання до нього
нових фотокарток громадянин подає документи і фотокартки не пізніш
як через місяць після досягнення відповідного віку або зміни
(переміни) прізвища, імені чи по батькові, встановлення
розбіжностей у записах або непридатності паспорта для
користування.
хххххххх

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
внутрішніх справ України
06 червня 2019 року № 456

 

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 червня 2019 р.
за № 620/33591

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК
оформлення і видачі паспорта громадянина України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0620-19#Text

V. Уклеювання фотокарток

2. Для вклеювання фотокартки при досягненні віку 25 або 45 років особи, на ім’я якої оформлений паспорт, протягом 30 календарних днів заявник подає працівнику територіального підрозділу заяву про вклеювання фотокартки, паспорт і дві фотокартки розміром 3,5 x 4,5 см із зображенням, яке відповідає досягнутому нею віку. Облік заяв про вклеювання фотокартки здійснюється в журналі реєстрації заяв про вклеювання фотокарток за формою згідно з додатком 4 до цього Тимчасового порядку.

ххххххх

28.02.2022 р. Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №165 «Деякі питання реалізації прав, свобод та законних інтересів фізичних та юридичних осіб», якою призупинив строки надання всіх адміністративних послуг на час військового стану та зобов’язав відновити зупинені строки протягом одного місяця після припинення або скасування військового стану на території України.

Зазначені положення безпосередньо не звільняють громадян та підприємства від обов’язку звертатися за отриманням адміністративних послуг, якщо державні служби продовжують працювати. Такі положення лише вказують на те, що адміністративні послуги можуть надаватися державними органами довше, ніж зазвичай.

Водночас у зв’язку з необхідністю захисту персональних даних українців, а також зупиненням роботи державних реєстрів, надання деяких адміністративних послуг було повністю призупинено (перелік доступних адміністративних послуг постійно оновлюється на сайтах Центрів надання адміністративних послуг залежно від території).

Слід звернути увагу, що у зв’язку з призупиненням роботи Державної міграційної служби в період воєнного стану, на сайті Урядового порталу було опубліковано роз’яснення2, що у разі закінчення терміну дії наступних документів їх дія триває, а саме до таких документів належать:

– паспорт громадянина України, термін якого закінчився;

– паспорт громадянина України у формі книжки, якщо до нього не вклеєно фотографію у зв’язку з досягненням 25 або 45 років;

– вид на тимчасове/постійне проживання в Україні;

– посвідчення біженця / посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

хххххххх

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 28 лютого 2022 р. № 165
Київ

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/165-2022-%D0%BF#Text

Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру

{Назва Постанови в редакції Постанови КМ № 480 від 19.04.2022}

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 233 від 09.03.2022
№ 480 від 19.04.2022}

Відповідно до статті 64 Конституції України, статей 12-1, 20 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Зупинити строки надання, крім строків надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації актів цивільного стану, суб’єктами (особами), що провадять діяльність під час воєнного стану, адміністративних послуг суб’єктами їх надання та строки видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні.

{Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 233 від 09.03.2022, № 480 від 19.04.2022}

2. Поновити зупинені строки у місячний строк після припинення чи скасування воєнного стану на відповідній території України.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 81

ххххххххххх

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ДМСУ:

https://dmsu.gov.ua/faq/vidpovidi-na-chasti-pitannya-na-period-voenogo-stanu.html

Наразі територіальні підрозділи ДМС здійснюють (повинні здійснювати) оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а також вклеювання фотокартки до паспорта громадянина України зразка 1994 року по досягненню 25-ти і 45-річного віку. Адже відмова у прийнятті заяв на надання вказаних адміністративних послуг є необґрунтованою, якщо технічні умови у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС в умовах воєнного стану дозволяють це робити.

Крім того, ДМС поінформувала Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство оборони України, Службу безпеки України, Національну поліцію України, Національну гвардію України, Адміністрацію Державної прикордонної служби України, Державну митну служба України, також ГУДМС, УДМС в областях, ЦМУ ДМС у місті Києві та Київській області про те, що громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які знаходяться на території України на законних підставах, на період воєнного стану повинні мати при собі документи, що посвідчують їх особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус (лист від 01.03.2022 № 6-3000/1-22).

Зокрема, такими документами для громадян України є паспорт громадянина України у формі ID-картки або книжечки, а також паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Для іноземців та осіб без громадянства – це посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця та посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

Усі зазначені документи мають певний строк дії. Однак ми розуміємо, що на період дії воєнного стану у громадян України, іноземців та осіб без громадянства обмежено можливість обміну документів, які посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус, або вклеювання фотокартки до паспорта громадянина України по досягненню 25-ти і 45-річного віку. Відтак, було запропоновано, що до відповідного нормативного врегулювання або відновлення роботи ДМС у повному обсязі, під час перевірки документів для посвідчення особи, підтвердження громадянства України чи спеціального статусу, вказані особи можуть пред’являти документ, строк дії якого закінчився, або документ, до якого своєчасно не вклеєно фотокартку, ЯК ДОКУМЕНТ, ЩО ПОСВІДЧУЄ ОСОБУ. Це передбачено вимогами Порядку перевірки документів у осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1456.

Зазначені документи у період запровадженого в Україні воєнного стану є такими, що дійсно посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, та є чинними на території України в частині щодо посвідчення особи, підтвердження громадянства України чи її спеціального статусу.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram