Обмежена придатність до військової служби

Добрий день
У військовому квитку маю запис " непридатний у мирний час, обмежено придатний у військовий час". На комісії встановили, що в мене короткозорість -8 в одному оці і -9 в другому. У військкоматі усно повідомили, що поняття обмеженої придатності немає, у військовий час всі або придатні до служби або ні. Але розумію, що це не зовсім так.

Зараз несу службу на загальних засадах. Тепер мене без моєї згоди скерували на навчання на здобуття військової спеціальності "монтер залізничної колії". Це є робота, що передбачає суттєві фізичні навантаження, що може бути небезпечним для людей з таким поганим зором.

Прошу пояснити:
1) що передбачає формулювання "обмежена придатність до військової служби", чи міг військомат якось незаконно нівелювати цю мою обмеженість бо остаточних висновків у паперах я не бачив
2) які є обмеження до таких осіб стосовно виконання робіт з фізичним навантаженням, чи це десь прописано, чим регулюється
3) які є обмеження до таких осіб щодо виконання бойових завдань, участі у бойових діях на фронті і т.д.
4) як можна оскаржити дії командування та на що посилатися в разі постановки задач, що суперечать п.2 і п.3 вище

22.06.2022 11:42 2369

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
706 відгуків (705 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

В військоматі Вас вводили в оману, обмежена придатність визначається і в воєнний час , адже іншого не передбачено Положенням про ВЛК (див. за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua) зокрема розділ 20, який визначає варіанти результатів висновків ВЛК в тому числі в воєнний стан.

Що стосується самого визначення обмежено придатних. 

Правовий статус обмежено придатних чітко не визначений законодаством. Проте, відповідно до п. 20.3 Положення про ВЛК встановлено, що Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Тобто, обмежено придатні можуть нести службу в частинах в підрозділах забезпечення, або працювати на підприєствах оборонного призначення, або бути відправлений в звільнені місця для ліквідації наслідків війни. 

При цьому, згідно до вище вказаного пункту Положення, одночасно з рішенням ВЛК про обмежену придність  "в ідивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі"

Тобто, Ви можете звернутися із письмовою заявою до голови ВЛК, з вимогою зазначити в висновку види робіт (задач), які Вам протипоказані до виконання. 

Тож, обмежено придатні можуть бути призвані на службу, але з певними особливостями: наприклад,  можуть нести службу в частинах в підрозділах забезпечення, або працювати на підприємствах оборонного призначення, або бути відправлені в звільнені місця для ліквідації наслідків війни тощо. 

Навіть  з самого визначення "обмежено придатний" виходить, що особа придатна до служби, але з певними обмеженнями ( це випливає з самого терміну).

Ще стаття 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу» красномовно вказує на те, що військова служба це служба придатних за станом здоров'я громадян: 

  Військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Проте, даного правила військове командування не дотримується, відправляють обмежено придатних в зону бойових дій , а це як правило люди, які мають серйозні проблеми зі здоров'ям, та в повній мірі не можуть виконувати бойові задачі, адже для цього необхіна місце здоров'я та хороша фізична підготовка, хворий солдат стає перед ворогом «гарматним м’ясом», а не професійним  захисником Вітчизни. 

Щодо дій командування, то всі порушення потрібно фіксувати письмово. У разі якщо Вас будуть відправляти в зону бойових дій, подавайте письмовий рапорт командуванню (зразок можу скинути). Якщо будуть ігнорувати, направляйте скаргу в Генштаб ЗСУ та Міноборони. Якщо будуть погрожувати (і такі випадки на жаль бувають), звертайтеся до військової прокуратури із заявою. Фіксуйте все, зберігайте письмові звернення, які в подальшому стануть доказами в судовій справі про визнання дій командування протиправними ( якщо Ви будете вимушені звернутися до суду).

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram