Чи підлягаю я мобілізації, якщо в мого батька 2 група інвалідності

Доброго дня!
Цікавить питання - чи маю я право не підлягати мобілізації, якщо в мого батька 2 група інвалідності?
І якщо так, то які документи потрібно зібрати і куди звернутись?

23.06.2022 10:32 5427

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Щодо мобілізації.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Ви не підлягаєте мобілізації на підставі того, що ваш батько інвалід другої групи, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Тобто, Ви не підлягаєте мобілізації.

Мобілізувати Вас можуть лише за Вашою згодою та лише за місцем проживання, це передбачено положенням згаданої статті:

особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

 

Щодо можливості виїзду за кордон.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України».

На сьогодні в Правилах є пункт 2-1, яким встановлено таке:

«2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) z1509-12 або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" 2109-14, "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" 1727-15, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

 

Перетин державного кордону може здійснюватися:

 

особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);».

Тобто, Ви маєте право на виїзд за кордон як супроводжувач вашого батька інваліда 2ї групи.

Зверніть увагу, виїхати таким чином Ви зможете лише один раз.

При цьому, для виїзду за кордон Вам не потрібно жодних документів від військкомату.

Виїжджати потрібно буде разом із батьком у двох, потім він зможе сам повернутись та знову виїхати за потреби, Ви також зможете самостійно повернутись.

 

Документи для виїзду за кордон та у разі візиту до військкомату.

 

Будуть необхідні наступні документи:

- документи про інвалідність батька (або/або – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- ваше свідоцтво про народження (де батько вписаний вашим батьком);

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваш батько, а ви його син).

 

Для військкомату треба буде додатково ще копії паспортів та ідентифікаційних кодів (ваші та батька), а також заява (лист у довільній формі) про те, що ви не підлягаєте мобілізації та просите Вас не мобілізовувати.

Для виїзду за кордон також будуть потрібні паспорти/закордонні паспорти.

 

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою. Я би порекомендував мати із собою оригінали документів.

 

Аналогічні вимоги щодо документів містяться також і в новині, яка розміщена на сайті прикордонної служби (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/):

так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

  1. Для супроводу:

1) особи з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

 

Таким чином, Ви маєте право на виїзд за кордон у якості супроводжувача вашого батька.

 

Без необхідності йти до військкомату не обов’язково.

У Вас немає обов’язку йти до нього без отримання повістки.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram