Питання про застосування РРО

Доброго вечора.
Є відкритий ФОП 2ї групи єдинник з 2021 року.
З 01.06.2022 на нього на 3 місяці відкрили сезонну точку - піццерію.
Треба нам встановити РРО на цей час?
Чи ми повинні були це зробити ще з 1го січня, навіть коли не працювали фактично?
Тобто ФОП здійснює розрахункові операції без застосування РРО/ПРРО під час воєнного стану із застосуванням POS терміналу та прийманням карток, то чи буде він оштрафований після закінчення воєнного стану? Буде штраф за продаж по терміналу без застосування РРО після воєнного стану ?

23.06.2022 22:22 1182

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
723 відгука (722 +) (1 -)
Консультацій: 1898
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі.

Якщо до 01.06.22 року ФОП не здійснював діяльність з реалізації товарів, то до цьго моменту РРО не потрібно було застосовувати. 

Що стосується застосування РРО/ПРРО під час воєнного стану.

Норму, яка зобов'язує ФОП ІІ групи  застосовувати РРО під час реалізації товарів не скасували, проте,  на час дії правового режиму  воєнного стану до  ФОПів що не застосовують РРО/ПРРО під час реалізації товарів не буде застосовані фінансові санкції. 

Законом  № 2120-IX від 15.03.2022 були внесені зміни до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", які передбачають, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Тобто, якщо Ви будете реалізовувати піццу/каву/чай без РРО/ПРРО, то штрафні санкції на період дії воєнного стану застосовуватися не будуть. Але, якщо Ви будете продавати пиво (або цигарки, інші алкогольні напої)  без застосування РРО/ПРРО то при перевірці (контрольній закупці) будуть зафіксовані порушення та  застосовані штрафні санкції, тому будьте обережні. 

Щодо POS терміналу, то Ви маєте його застосовувати, адже абз. 2 п.1 Постанови КМУ від 29.09.2010р.№878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» (див. за посиланням:Про здійснення розрахунків за пр... | від 29.09.2010 № 878 (rada.gov.ua)  вимагає від  субєктів громадського харчування з застосування спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги). 

Тож, на період дії воєнного стану, можете здійснювати продаж товару (крім підакцизних) без застосування РРО, в тому числі через платіжні термінали, адже штрафні санції застосовуватися не будуть. До припинення дії воєнного стану. 

У разі виникнення додаткових запитань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram