Вступ до ВНЗ закордоном, немає приписного

Мені 27 років, збираюсь вступати до ВНЗ закордоном, (денна форма навчання).
Розумію що після отримання документів про зарахування необхідно їх перекласти та надати до військкомату для отримання відстрочки.
Занепокоєний що не мою при собі приписного свідотства. У 2019 році закінчував військову кафедру Харківського національного університету повітряних сил, але приписне так і не забрав з університету і не відніс до військомату.
Наразі я не впевнений чи є можливість забрати ці документи через бойові дії.

При наявності документів що засвідчують зарахування до ВНЗ, чи можливо отримати відстрочку, без приписного свідотства, у іншому місті (Вінниця)?
Якщо ні, що потрібно зробити для того щоб її отримати?

24.06.2022 04:05 2724

Консультація виконавця

Добрий день.

Щодо отримання вйськового квитка

Відповідно до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу",

Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу",

Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

2) на військовий облік військовозобов'язаних:

які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

Ведення та реєстрація військового обліку призовників та військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних» від 7 грудня 2016 р. N 921(далі – постанова ).

Відповідно до п.1 додатка №1 Постанови, призовники та військовозобов'язані повинні перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах ​​(військовообов'язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, установах , організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також при тимчасовому вибутті за межі України за місцем консульського обліку у дипломатичних установах України

Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", Призовники, військовозобов'язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов'язані у семиденний строк стати на військовий облік та раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися з зазначеного обліку.

Відоповідно до п. 3  «Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу», що затверджено Указом Президента україни від 30 грудня 2016 року № 582/2016,(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016#Text), Військові квитки видаються:районними (міськими) військовими комісаріатами під час призову або прийняття громадян на військову службу, зарахування в запас, поновлення військового квитка у разі його втрати або пошкодження, зарахування до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров'я.

 Відповідно до «Порядку  видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу», що затверджено наказом Міністерства Оборони України  від 10.04.2017  № 206(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#n29), 

Районні (міські) військові комісаріати (далі - Р(М)ВК) видають військові квитки під час призову або прийняття громадян на військову службу, зарахування в запас, зарахування до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров’я, поновлення військового квитка у разі його втрати або пошкодження. Видача військових квитків військовозобов’язаним проводиться Р(М)ВК за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка (додаток 1). Військові квитки видаються під особистий підпис у відомості видачі військових квитків (тимчасових посвідчень) Р(М)ВК (далі - відомість) (додаток 2).

Додаток 1

до Порядку видачі, зберігання
та знищення військових квитків
осіб рядового, сержантського
і старшинського складу

(пункт 3 розділу І)

 

Кому _________________________________

_________________________________

 

ЗАЯВА

про видачу військового квитка

  1. _______________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

 

  1. _______________________________________________________________

(число, місяць, рік народження)

 

  1. _______________________________________________________________

(місце народження (село, район, область, місто))

 

4.________________________________________________________________

(сімейний стан)

 

  1. _______________________________________________________________

(місце реєстрації/проживання)

 

 

Прошу видати військовий квиток у зв’язку з ____________________________________________________________________________________________________________________________________

“___” ______________ ______ року            _____________________

                                                      (підпис)

Таким чином, у звязку з досянгненням Вами 27-річного віку, Ви є військозобов'язаним, та повинні отримати військовий квиток(у разі відстутності - тимчасове посвідчення).

Відповідно до вимог абз. 18 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» – «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації…Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...».

Для того, щоб стати на облік та отримати військовий квиток(тимчасове посвідчення - у разі відсутності бланків військового квитка) необхідно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки(військового комісаріату) з паспортом, ІНН і іншими документами, що підтверджують підстави для зміни проживання(у Вашому випадку - довідку ВПО(внутрішньо переміщеної особи) - Ви можете отримати довідку ВПО за допомогою додатку "ДІЯ" або у паперовому вигляді у Центрі надання адміністративних послуг, УПСЗН або у сільськоійабо селищній раді), та документи, що підтверджують відстрочку від призову довідку про зарахування від ВНЗ за кордоном(студентський квиток - при наявності).  Після цього Ви пройдете медичну комісію та Вам видадуть військовий квиток(або тимчасове посвідчення) та проставлять штамп про взяття на облік штамп про відстрочку та довідку для виїзду за кордон.

Військовий квиток(тимчасове посвідчення) обов язково необхідно отримати оскільки Вам проставлять штамп про надання відстроки та є обовязковим документом для перетину кордону для Вашої підстави.

Щодо отримання відстрочки

     Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 03.05.2022 року(актуальний лист - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/) зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється . З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном 

Підтверджуючи документи для виїзду:

1.студентський квиток або студентська віза;

2.перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

3.військово-обліковий документ з записом щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

4.довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад'юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти.

Відповідно до ч.4 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника).

    11 травня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України та Державною прикордонною службою України підготували роз'яснювальну інфографіку - https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu  разом з формою довідки з воєнкомату(ТЦКСП) - https://drive.google.com/file/d/12eL3e7f8_Vvz05JU0dHIL-1sSUxJ6eYC/view

     Згідно листа Генерального штабу ЗСУ від 24 березня 2022 року,з метою врегулювання зазначеного питання органами військового управління надано вказівку територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки стосовно призовників та військовозобов'язаних, яким надано відстрочку від призову для продовження навчання, зокрема за кордоном, у відповідності до частини 9. 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та абзацу 18 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” у військово-облікових документах зробити відповідні записи щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), та надання дозволу відповідного керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.

Для отримання відстрочки, Вам необхідно подати до ТЦКСП заяву про надання відстрочки (постановки штампу та видачу довідки для виїзду за кордон для претендентів на професійну вищу та вищу освіту, асистентів-стажерів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти)) (можу надіслати зразок - контакти у профілі). При поданні заяви необхідно послатися на вищевказані норми та лист Генерального штабу (можу надіслати  - контакти у профілі), такі посилання можуть вирішити Вашу проблему, якщо ні подаєте заяву.

У більшості випадків це може вирішити проблему, оскільки вищезгаданий лист Генерального штабу та інші роз'яснення з будь-яких причин не були доведені до ТЦКСП, на практиці більшість ТЦКСП вже видає довідки і ставить штампи у військово-облікових документах для виїзду студентів за кордон. Однак, якщо це не дало результатів:

1) Подати скаргу до обласного ТЦКСП на дії Приморського ТЦКСП з вищевикладеним та підтвердженням прийняття заяви Приморським ТЦКСП.

2) Після цього подати скаргу на Генеральний штаб ЗСУ(03168, м. Київ, пр-кт Повітрофлотський, 6)
admin_GS@ukr.net) з підтвердженням попередніх звернень.

Також є можливість подавати усні скарги телефоном на гарячу лінію (малоефективно):
Міністерства оборони України:
0 800 50 04 42
Гарячі лінії Міністерство оборони України (mil.gov.ua)
- Урядову гарячу лінію:
урядова «гаряча лінія» 1545 року працює цілодобово
дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 із мережі фіксованого зв'язку укртелекому, телефонів мобільних операторів київстар, vodafone україна, лайфсел для заявників безкоштовні.

3) Оскарження в судовому порядку (але варіант тривалий, у мирний час у середньому 3 місяці на одну інстанцію) - подається адміністративний позов до окружного адміністративного суду, в порядку кодексу адміністративного судочинства України": https://zakon.rada.gov.ua /laws/show/2747-15

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram