Виїзд на лікування закордон інваліда 2 групи у супроводі військовозобов'язаного (офіцера запасу)

Доброго дня.

В консультації № 35781 ви детально пояснили, які документи потрібно мати у випадку виїзду з інвалідом 1-2 групи коли він твій близький родич (дружина/чоловік, батько/мати), а в мене дещо інше запитання - лікування закордоном потребує моя бабця, інвалід 2ї групи. В той же час я являюсь офіцером запасу (воєнна кафедра, спеціальність у військах тилового забезпечення, повістка не надходила).

Наскільки розумію, я повинен оформити опікунство над нею, зібрати певний пакет документів і маю право на один виїзд в рамках військового стану, щоб спільно з нею перетнути кордон і доставити її на місце проходження лікування ? 

Терміни перебування мене та інваліда також є не визначеними і ніяким чином не обмежуються ? 

Логічно, що в разі довготривалого лікування бабця може повернутись вже сама без мене ?

Основне питання які документи потрібно зібрати для представлення на кордоні підчас спільної поїздки та чи потрібно отримувати мені будь які документи у моєму воєнкоматі ? 

Дякую

25.06.2022 22:37 1223

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
744 відгука (743 +) (1 -)
Консультацій: 1884
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Доброго дня.

Відповідь на це питання шукаємо в Постанові КМУ № 57 "Про затвердження правил перетину кордону".

Пункт 2-1 "Правил": Перетин державного кордону може здійснюватися особою з інвалідністю I чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду, - у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (довідки, посвідчення) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю I чи II групи - додатково документів, що підтверджують інвалідність).

Таким чином, для успішного перетину кордону, опікунство встановлювати не обов'язково. Вам достатньо оформити постійний догляд за бабцею. В чому різниця між опікунством і посітйним доглядом? Опікунство встановлюється тільки через суд (а це зараз ду-у-у-же довго), в той час як постійний догляд встановлює орган опіки та піклування при РДА.

У відповідності до Закону України "Про соціальні послуги", Фізичні особи можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:

  1. особами з інвалідністю I групи;
  2. дітьми з інвалідністю;
  3. громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
  4. невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
  5. дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онко гематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

В вашому випадку- підходить пункт 4.

Як оформити догляд: Поадється заява в орган опіки та піклування. Заява про встановлення догляду і про отримання компенсації.

У відповідності до Постанови КМУ № 859 від 23.09.2020 року "Про затвердження порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі", для призначення компенсації фізична особа, яка надає соціальні послуги, подає до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення сільської, селищної, міської ради такі документи:

  1. заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;
  2. заява про надання компенсації;
  3. заява про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку;
  4. копія паспорта громадянина України;
  5. копія ідентифікаційного коду;
  6. декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника;
  7. копія акту огляду медико-соціальною експертною комісією;
  8. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень;
  9. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

За результатом розгляду документів приймається рішення про призначення Вас постійним доглядачем бабці, та дозвіл на отримання щомісячної компенсації від держави. Щоб бути більш впевненим в позитивному розгяді Вашої заяви, можна також додати документи про необхідність лікування за кордоном (хоча це і не обов'язково).

Для виїзду за кордон потрібні наступні документи:

-- закордонні або внутрішні паспорти громадян України;

-- документ, що підтверджує інвалідність бабці (довідка до акту огляду МСЕК, або пенсійне посвідчення);

-- документ про отримання вами компенсації за догляд бабці;

-- документ, що підтверджує рідство з бабцею (ваше свідоцтво про народження і свідоцтво про народження того з ваших батьків, для кого бабця являється матір'ю).

У військоматі жодних додаткових документів/довідок брати непотрібно!

Як вказано в пункті 2-1 "Правил", Виїзд за межі України осіб, які потребують постійного догляду,  разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.

Що це означає? Ви разом з бабцею зможете виїхати тільки 1 раз. Бабця зможе перетинати кордон безліч разів, але без супроводжуючої особи. Тобто бабця не обов'язково повинна їздити сама, просто якщо з нею буде їхати якась особа, то в цієї особи повинна бути інша підстава для виїзду за кордон (або це жінка-невійськовозобов'язана, або це чоловік-військовозобов'язаний, який має відстрочку від мобілізації). Ви зможете ще раз виїхати за межі України тільки якщо знайдете іншу підставу для виїзду.

Ви запитуєте: Терміни перебування мене та інваліда також є не визначеними і ніяким чином не обмежуються ? Абсолютно вірно. Бабця і Ви можете перебувати за кордоном скільки завгодно. Якщо бабця вирішить повернутися, то у Вас не виникає обов'язку повернутися разом з нею, тобто зможете залишитись за кордоном - незалежно від тривалості лікування.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram