Документи для виїзду закордон чоловіку, супроводжуюучому інваліда 2ї групи

Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка, перелік документів для виїзду закордон чоловіку, супроводжуюучому інваліда 2ї групи. Також які документи потрібні інваліду 2ї групи.На сайті мін соц політики документи в гугл доках заблоковані. Дякую.

27.06.2022 13:22 2901

Консультація виконавця

Доброго дня.

Відповідно до абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:
які мають дружину (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків подружжя (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи;

Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому – дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою та лише за місцем проживання.

Слід зазначити, що оформляти опіку чи догляд за такою особою немає необхідності, як і не впливає на цю підставу наявність інших родичів або місце проживання, адже ці особливості притаманні іншим підставам звільнення від військової служби під час мобілізації:

- зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребують постійного догляду;
- опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд”.

Таким чином, Ви не підлягаєте мобілізації, можлива мобілізація тільки за Вашою згодою і лише за місцем проживання.

Згідно ст.22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Слід зауважити, що самостійно звертатися до військкомату та оформлювати відстрочку Ви не зобов'язані, лише в разі офіційного виклику (вручення повістки під ваш особистий підпис). У разі такого виклику Ви надасте документи для звільнення від призову(наведені нижче).

Згідно з останніми роз'ясненнями Державної прикордонної служби від 03.05.2022 р.(https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/)
З метою здійснення заходів правового режиму військового стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак така заборона не є абсолютною.
Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:
Для супроводу: 1) особи з інвалідністю I або II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини/чоловіка, повнолітніх сина/дочки, їх дружини/чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв'язки та інвалідність).

Відповідно до п.2-1, п.2-2 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57 -95-п#Text), у разі запровадження на території України надзвичайного чи військового стану особи з інвалідністю вправі перетинати державний кордон за наявності довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509 -12 ) або посвідчення, що підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соціальний ну допомогу, за формою, затвердженої Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю І або ІІ групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини/дружина, повнолітніх сина/дочки, їх дружини/дружина (за наявності документів, що підтверджують родинні зв'язки та інвалідність) );…».

Для перетину кордону необхідно надати(оригінали):
1.Свідоцтво про народження.
2.Документ, що підтверджує інвалідність батька:
• довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
або
• пенсійне посвідчення особи з інвалідністю;
або
• посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», де зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).
3. Паспорти громадян України для виїзду за кордон (закордонні паспорти). У разі їх відсутності Ви можете уточнити пропускають без закордонних паспортів (ситуація змінюється) на підставі внутрішніх (паспорт громадянина України) - https://dpsu.gov.ua/ua/news/do-uvagi-gromadyan/. Телефони актуальні.

Cлід зазначити, що для виїзду за кордон за цією підставою, отримувати відстрочку від призову не обов'язково.

Звертаю Вашу увагу згідно з п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95 -п#Text), виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту, разом з супроводжуючою особою може здійснюватися не більше одного разу з часу введення на території України надзвичайного чи військового стану до його припинення чи скасування. Таким чином, у разі повернення в Україну з цієї підстави повторно виїхати не зможете під час дії військового стану.

Таким чином, Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та маєте право на перетин кордону як супроводжуючий батька при наданні вищевказаних документів.

Якщо у Вас залишились додаткові питання або з питань супроводження зможете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram