На митниці сказали, що не випускають студентів, що вступили після 22.02.2022

Доброго дня. Вступаю до польського ВНЗ на другу вищу освіту 24 роки, обмежено придатний у воєнний час. Знайомі дівчата, перетинаючи українсько-молдовський кордон, поцікавились чи може студент польського внз виїхати через вашу митницю. На що прикордонники сказали, що мають наказ не випускати жодного студента, що вступив до внз після введення воєнного стану 24.02.2022, навіть з усіма документами з внз та дозволом з військкомату. Те саме сказали на українсько-румунській митниці.
Чи це так? Якщо так, чи це законно з боку прикордонників? Чи можна вжити проти них будь-яких заходів, якщо їхні дії суперечать закону?
Дякую за грунтовну відповідь.

28.06.2022 10:35 4356

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1847
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до пункту 2-6 "Правил перетинання державного кордону" (постанова КМУ № 57), У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Таким чином, правила прості: є докази навчання в іноземному навчальному закладі на денній формі навчання - є дозвіл на перетин кордону. Перша це освіта, чи друга, чи третя - немає ніякого значення. Головне щоб це була денна (дуальна) форма навчання.

З Ваших слів, прикордонники досить своєрідно трактують "Правила перетинання кордону", і зазначають, що дозвіл на перетин кордону має лише той військовозобов'язаний, який поступив на навчання ДО початку війни. Але ж це не передбачено жодним дійючим законодавчим актом! Такі дії прикордонників вступають в протиріччя навіть з їх внутрішнім документом під назвою Лист Адміністрації ДПСУ № 23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 року. Його можна переглянути за посиланням https://www.donbasssos.org/dpsu-peretyn-kordonu/

В підпунткі 9 пункту 3 даного "Листа" зазначено, що обмеження щодо заборони виїзду за межі України для чоловіків віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами навчання. Підтверджуючі документи: довідка про відстрочку, видана військоматом.

Згідно з листом Головнокомандувача ЗСУ від 24.03.2022 № 300/1/С/962, щодо громадян України, які навчаються у закладах освіти за кордоном та на час оголошення мобілізації перебували на території України та не можуть в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання, органами військового управління надано вказівку територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) стосовно призовників та військовозобов’язаних, яким надано відстрочку від призиву для продовження навчання, зокрема за кордоном, відповідно до частини 9, 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та абзацу 18 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, у військово-облікових документах зробити відповідні записи щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією).

Згідно з листом Головнокомандувача ЗСУ від 03.04.2022 № 300/1/С/1079, визначено форму довідки для виїзду за кордон для здобувачів освіти,  які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тому для можливого перетину кордону необхідно звернутися до військомату за місцем обліку та зробити запис у військово-обліковому документі щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією) і отримати дозвіл на перетин кордону від керівника відповідного військомату – довідку про відстрочку, про тимчасову непридатність (від 1 до 6 місяців) до військової служби.

Документами, що можуть підтвердити факт навчання в іноземному навчальному закладі є:

  • студентський квиток або студентська віза;
  • довідка з навчального закладу;
  • виклик на навчання або документ, що підтверджує право на тимчасове проживання в країні у зв’язку із навчанням.

Всі ці документи, якщо вони складені іноземною мовою, мають бути перекладені на українську мову з нотаріальним засвідченням правильності перекладу і підпису перекладача.

Отже, для виїзду за кордон здобувач освіти при собі повинен мати такі документи:
– документ, що надає право на перетин державного кордону (закордонний паспорт);
– документ, що підтверджує навчання за кордоном;
– довідку про відстрочку, видану військоматом;
– військово-обліковий документ (військовий квиток або тимчасове посвідчення) із записом щодо надання відстрочки від призову.

В разі виникнення проблем на прикордонному пункті перетину, вимагайте надати письмове рішення про відмову в перетинання кордону. Якщо не надають письмове рішення - дзвонити на гарячу лінію ДПСУ (телефон довіри) 0-800-218-808 та поскаржитись, що прикордонники незаконно відмовляють в перетині кордону. Додзвонитися важко, але можна. Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Потім можна буде передзвонити, назвати номер свого звернення і дізнатися про результати розгляду скарги. Інколи такого дзвінка взагалі достатньо, щоб владнати всі проблеми з перетинанням кордону.

У відповідності до ч. 3 ст. 14 ЗУ "Про прикордонний контроль", особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення за належністю до начальника відповідного прикордоного загону. Також рішення про відмову можна оскаржити одразу до суду шляхом подання позовної заяви про визнання рішення протиправним.

Отже, висновок: збирайте всі вищевказані документи, і в разі виникнення проблем при перетині кордону - вимагайте надати письмову відмову, яку оскаржуйте або до начальника прикордонного загону або до суду.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram