Виїзд військовозобов'язаних студентів, які навчаються за кордоном

Виїзд за кордон військовозобов`язаних студентів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

29.06.2022 10:13 4365

Консультація виконавця

Олександр Савченко
Юрист
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 17

Насправді ситуація з виїздом студентів іноземних вузів за кордон досить складна. Складність ситуації полягає в тому, що ніде у законодавстві немає норми, за якою студент іноземного вишу має право на виїзд за кордон. Він, як і студент українського вишу, має право лише на відстрочку від мобілізації.

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

"Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти; (абзац другий частини третьої - прим. авт.)...".

ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

"2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

{ Правила доповнено пунктом 2-6 згідно з Постановою КМ N 383 ( 383-2022-п ) від 29.03.2022; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 399 ( 399-2022-п ) від 01.04.2022 }...

Тобто, згідно з нормами чинного законодавства права на виїзд за кордон не мають усі студенти (і українських, і іноземних вишів).
Однак, на практиці прикордонники пропускають студентів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формою навчання.

Так інформація (щодо можливості виїзду за кордон) є у роз`ясненнях ДПС України (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/), якими керуються прикордонники під час перетину військовозобов`язаними особами українського кордону:

"Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);".

Крім того, 11 травня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України та Державною прикордонною службою України підготували роз`яснювальну інфографіку - https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kord... разом з формою довідки з воєнкомату(ТЦКСП) - https://drive.google.com/file/d/12eL3e7f8_Vvz05JU0...

Згідно листа Генерального штабу ЗСУ від 24 березня 2022 року,з метою врегулювання зазначеного питання органами військового управління надано вказівку територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки стосовно призовників та військовозобов`язаних, яким надано відстрочку від призову для продовження навчання, зокрема за кордоном, у відповідності до частини 9 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та абзацу 18 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” у військово-облікових документах зробити відповідні записи щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), та надання дозволу відповідного керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.

ОТЖЕ, ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ВАМ БУДУТЬ ПОТРІБНІ НАСТУПНІ ДОКУМЕНТИ:

1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

2) військово-обліковий документ із записом про надання відстрочки від мобілізації;

3) дозвіл керівника ТЦКСП (військкомату) на перетин державного кордону;

4) студентський квиток або студентська віза;

5) перекладені та нотаріально завірені документи про навчання особи у закордонному вузі.

При цьому, 22 червня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7484 "Про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України".

У разі його прийняття студенти українських вузів також зможуть виїжджати за кордон.

Проект вноситься народними депутатами України (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1377832)

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та
мобілізацію» та Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в
Україну громадян України»

«Стаття 3-1. Порядок виїзду з України громадян чоловічої статі під час дії
воєнного стану в Україні
Громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено
виїзд за межі України під час дії воєнного стану в Україні.

Громадяни України, що зазначені у частині першій цієї статті мають право
виїхати за межі України під час дії воєнного стану, якщо вони підпадають під
норми абзаців три - тринадцять частини першої та абзацу другого частини
третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Крім осіб, зазначених у частині другій цієї статті, право виїзду за межі
України під час дії воєнного стану може бути надано особам, визначеним
Кабінетом Міністрів України.»

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram