Мобілізація для студентів

Добрий день!

У мене наступне запитання, знаю, що 12.06 змінилися певні закони і тепер студенти не підлягають загальній мобілізації. Чи повторний вступ на магістратуру (поступатиму в друге на магістратуру) забезпечує мене від призову до армії? (Знаю, що колись такі відстрочки давались лише раз)

І як діяти, якщо я в процесі поступлення на магістратуру мені хочуть на вулиці вручити повістку, який документ можна представити у даному випадку, якщо в мене не має наразі офіційного студентського квитка, тощо. (При цьому у мене відстуній будь-який воєнний досвід, та воєнна кафедра)

29.06.2022 10:23 1097

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

Законодавством не встановлено обмежень щодо отримання другої освіти або її кількості, другої магістратури, вікового критерію або періоду вступу на навчання.

Навчання повинно відбуватися за денною або дуальною формами. Тому головне, щоб Ви були зараховані на навчання за денною формою здобуття освіти.

Стосовно надання відстрочки лише раз, то ця норма наразі не діє. Відстрочка для здобуття освіти надається громадянам призовного віку на весь період навчання. Ці положення передбачені ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" (ст.17) та стосуються призову на строкову військову службу. Але зараз  в країні особливий період та діють правові норми в умовах воєнного стану, а саме - ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (ст.23), тобто відстрочка надається не за Законом "Про військовий обов'язок і військову службу", а згідно Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Призову на строкову військову службу наразі немає, а є призов на військову службу під час мобілізації.

Отже, повторний вступ до магістратури на денну або дуальну форму здобуття освіти надає Вам право на відстрочку від призову під час мобілізації незалежно від її кількості. 

Якщо в процесі вступу на магістратуру Вам вручать повістку, то Вам необхідно буде з’явитися до військомату за повісткою та надати документи, які підтверджують ваше право на відстрочку у зв’язку з навчанням. Студентського квитка у Вас наразі не може бути, оскільки ще не почався освітній процес, тому до військомату необхідно надати довідку з ВНЗ про зарахування чи копію наказу ВНЗ. Додатково можна надати копію договору про навчання. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на електронну адресу pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук стосовно отриманої відповіді.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram