Переведення за місцем проживання мобілізованого

Доброго дня! Мій чоловік інвалід 2 групи, пішов добровольцем і був мобілізований до ДПСУ 28.02.2022 року. Звісно лікарської комісії ніхто на той час не проводив. Неодноразово брав участь у бойових діях і зараз знаходиться в районі ведення бойових дій. Чи є можливість перевестися в частину за місцем проживання, бо чоловік хоче нести службу, але там у нього немає можливості вчасно приймати ліки? Якщо так, то кому писати рапорт, адже в частині де він зараз знаходиться він писав два рапорти на переведення, але відповіді не має. Зараз буде ротація і їх відправляють не в цю частину звідки він призивався за місцем проживання, а десь в інший регіон. Обіцяють надати відпустку на 10 днів. Чи можливо під час відпустки пройти обстеження? В якій лікарні це необхідно робити цивільній чи обов`язково має бути військовий заклад? Чи продовжується відпустка на період лікування? Який алгоритм дій? Я також інвалід 2 групи, можливо ще цей фактор повпливає на позитивне рішення командування.

30.06.2022 10:01 15823

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
300 відгуків (299 +) (1 -)
Консультацій: 997
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Спершу наведу загальну інформацію щодо Ваших питань та додатково зазначу наявні підстави для звільнення зі служби.

 

  1. Пункт другий частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» передбачає підстави на яких під час воєнного стану зі служби може бути звільнено військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, а саме:

а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Якщо якісь із зазначених підстав, наприклад, через сімейні обставини, йому підходять, то потрібно буде зібрати підтверджуючі документи і звернутись із рапортом на звільнення зі служби.

Рапорт потрібно писати командиру частини (бригади).

Граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду: рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу – до 60 років;, вищого офіцерського складу – до 65 років.

 

Якщо Ви є інвалідом другої групи, то це є підставою для звільнення вашого чоловіка зі служби.

Для цього йому потрібно подати командиру частини (бригади) рапорт на звільнення зі служби за сімейними обставинами через те, що його дружина є інвалідом другої групи.

До рапорту потрібно буде прикласти копії документів (краще нотаріально засвідчені):

  • свідоцтво про шлюб;
  • документи на підтвердження інвалідності дружини (або/або – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);
  • якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися).

 

  1. Також, у нього є право попросити надати відпустку.

Це питання регулюється Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України та Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відповідно до пунктів 18, 19 статті 10-1 Закону в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.

У пункті 186 Положення зазначено, що в особливий період військовослужбовцям надаються відпустки, визначені пунктами 17, 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин, у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії військовослужбовцям, відрядженим до військових частин, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях, надаються командирами таких військових частин за місцем тимчасового виконання службових обов’язків. Посадова особа, яка надала такі відпустки, письмово інформує про це командира військової частини, який направив військовослужбовця у відрядження.

В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Порядок надання відпусток військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв'язку з демобілізацією або з вислугою встановлених строків військової служби за призовом, визначається Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

 

Під час відпустки він має право пройти обстеження у будь-якій лікарні.

Потім результати цих обстежень можна буде прикласти до рапорту на проходження ВЛК на підтвердження стану здоров’я.

Для проходження обстеження потрібно звернутись до лікарні на загальних підставах та попросити направити на обстеження.

 

  1. Також, відповідно до пункту 112 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

Згідно до пункту 82 Положення одними із підстав можуть бути: за станом здоров’я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

за сімейними обставинами – на особисте прохання;

у разі проведення заміни у військових частинах (підрозділах), які виконують завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в районах проведення антитерористичних операцій.

Пунктом 113 Положення передбачено, що переміщення військовослужбовця за станом здоров’я або за станом здоров’я членів його сім’ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:

дружини (чоловіка);

його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи;

непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);

братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

 

Таким чином, він може подати рапорт на переведення для несення служби за місцем проживання мотивуючи рапорт тим, що його дружина інвалід другої групи.

Рапорт подається із тими самими документами, що були зазначені раніше.

Також, відповідно до зазначеного, однією із підстав для переведення є стан здоров’я.

Для цього йому потрібно спершу написати рапорт на проходження ВЛК мотивуючи його тим, що він є інвалідом другої групи та має поганий стан здоров’я через це, попросити або взагалі надати йому висновок про не придатність до служби (є підставою для звільнення зі служби) або попросити надати висновок про необхідність переведення для несення служби за місцем проживання.

 

У випадку якщо подані ним рапорти не розглядаються потрібно скаржитись на гарячу лінію Міноборони, можна також направити письмову скаргу.

Також, він має право подати скаргу на бездіяльність тієї особи, яка має розглянути його рапорт. Така скарга подається керівнику цієї особи.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram