Виїзд за кордон

Доброго дня. Маю таке питання... Минув місяць як я покинула територію Польщі та повернулася до України , я зрозуміла що втрачається статус соціального захисту .?
Чи можна буде поїхати до іншої країни якщо в моєму місці перебування " не Дай Бог" почнуться активні бойові дії ,та просити там статус соціального захисту ? По безвізу ще залишилося 7 днів .

01.07.2022 10:40 775

Консультація виконавця

Доброго дня.

По суті заданних питань.

1.Минув місяць як я покинула територію Польщі та повернулася до України , я зрозуміла що втрачається статус соціального захисту ?

Тимчасовий захист громадян України в Польщі регулюється Законом від 12 березня 2022 р. «Про допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом на території тієї держави».

Відповідно до ст. 11 пункт 2 «Спецакту», виїзд громадянина України з території Республіки Польща на строк понад 1 місяць позбавляє його права, зазначеного у ст. 2 пункт 1. Відповідно до ст. 2 пункт 1 «Спецакту», громадянин України, про якого йде мова у цьому положенні, легально проживає в Польщі протягом 18 місяців з 24 лютого 2022 року.

Таким чином, громадянин України, який на законних підставах перебуває в Польщі на підставі «спецакту», який виїжджає з Польщі більше ніж на один місяць, втрачає законне перебування в Польщі, надане цим законом.  Наслідками позбавлення права тимчасового захисту є відсутність права на строк перебування у Польші до одного року, медичне обслуговування, пільги та соціальну допомогу, пов’язані з цим перебуванням. З урахуванням вищенаведеного, статус тимчасового захисту Вами втрачений.

2.Чи можна буде поїхати до іншої країни якщо в моєму місці перебування " не Дай Бог" почнуться активні бойові дії ,та просити там статус соціального захисту ? По безвізу ще залишилося 7 днів.

Питаня регулюється наступним документом - Імплементаційне рішення Ради (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року та Директивою ЄС 2001/55/ЕС.

ЄС гарантує, це надання тимчасового захисту в одній з країн-членів на вибір. ЄС і не забороняє надання тимчасового захисту громадянам України в другий раз, якщо в одній з країн-членів Євросоюзу його вже було надано. Це значить, що рішення про надання «другого» тимчасового захисту залишається за країною, до якої ви звернетесь. Як сказано в заяві Єврокомісії, це може відбуватись на дискреційній, тобто індивідуальній основі. Тому, якщо ви вже отримали тимчасовий захист в одній з країн ЄС і бажаєте ще раз отримати його в іншій, Ви можете звертатися до посольств країни(попередньо за розясненням), в яку прямуєте, у країні вашого перебування або вже безпосередньо у тій країні де бажаєте отримати тимчасовий захист.

Таким чином, рішенням Ради (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року та Директивою ЄС 2001/55/ЕС, не забороняється отримати тимчасовий захист, якщо його було отримано у іншій країні, одна захист можливий тільки в одній країні, тому у разі втрати у Польші захисту Ви маєте право його отримати в іншій країні ЄС.

Ви маєте право вїзду до країни та перебування там протягом 7 семи днів, однак цього часу може не вистачити для оформлення тимчасового захисту, а у випадку відмови Ви порушити право перебування, в такому випадку слід зазначити наступне.

Безвізовий режим поширюється на територію держав-членів ЄС, крім Сполученого Королівства та Ірландії: Держави-члени ЄС, які є частиною території Шенген: Австрія, Бельгія, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, , Іспанія та Швеція. Держави-члени ЄС, у яких ще не в повному обсязі впроваджено Шенгенську нормативно-правову базу (тобто не є частиною території Шенген без внутрішніх кордонів): Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія. * * Перебування в цих країнах не враховуватиметься при підрахунку днів перебування на території Шенгену. 90-денний ліміт для кожної з цих країн підраховуватиметься окремо. Виходячи з вищевикладеного, Ви можете перебувати у Шенгену лише 90 днів протягом 180 днів. Ви можете перебувати 90 днів на території Шенгену + перебувати 90 днів на території країн, що не входять до Шенгену(Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія) протягом 180 днів.

Таким чином, Ви можете у випадку настання таких подій, як Ви зазначили, можете вїхати на території країн, що не входять до Шенгену(Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія) та просити тимчасового захисту у них або звернутись до посольства країни ЄС у якої Ви бажаєте отримати тимчасовий захист.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram