Відстрочка від мобілізації при вступі на 2-гу магістратуру

Доброго дня!
У 2020 році я закінчив магістратуру (денна форма).
Цього року я хочу поступити знову на магістратуру (на денну форму). Це буде моя 2-га магістратура.
Питання: Чи можу я отримати відстрочку від мобілізації під час воєнного стану, якщо я вступаю на 2-гу магістратуру?
Всіх бентежить ось це слово "наступного", яке є в законі?
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text 
Поясніть, будь ласка, що це означає? Чи це говорить нам про те, що якщо людина вже має одну магістратуру, то щоб отримати відстрочку, їй треба поступити на аспірантуру?
01.07.2022 13:27 6326

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Знаю кого бентежіть то слово, військомати та їхні юристи ще не навчилися читати профільні закони! 

Розкажіть того кто так переймається цим словом наступне:

1. спочатку нехай юрист військомату прочитає заглавну назву статті 17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу": Відстрочка від призову на строкову військову службу.

Тобто, стаття 17 Закона передбачає надання відстрочки від СТРОКОВОЇ служби. 

Далі, у звязку із введенням воєнного стану призов на строкову службу був скасований Указом Президента №230/2022 див. за посиланням: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №230/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua)

А стаття 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"  надає відстрочку  від призову на строкову військову службу. 

Оскільки зараз воєнний час, та строкову службу скасована, статтю 17 Закону № 2232-XII військомати мають забути на весь час дії правового режиму воєнного стану або поки не буде відповідного Указу Президента. 

Ще раз: на СТРОКОВУ військову службу. Строкова військова служба та військова служба під час мобілізації -це принципово різні види військової служби. Якщо в мирний час чоловіки до 27 років були призивниками до строкової служби (після досягнення цього віку не підлягали призову на строкову службу), то зараз в воєнний час, усі чоловіки від 18 до 60 років підлягають призову на військову службу від час мобілізації для цілей оборони та відсічі збройної агресії московії, за виключенням тих, хто не підлягає мобілізації та мають право на відстрочку згідно до ст. 23 Закону про мобілізацію. Це перше. Та друге, у зв'язку із тим, что Указом Президента був скасований призов на СТРОКОВУ службу через введення правового режиму воєнного стану, Вам відстрочку від строкової служби взагалі немає підстав надавати, адже призов на строкову службу скасований. Тому, у Вас має бути відстрочка від призову під час мобілізації на підставі ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (див. за посиланням: Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua) 

Так, згідно до ст. 23 Закону про мобілізацію, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

Зверність увагу, що  ст. 23 Закону про мобілізацію також не передбачає обмежень щодо часу отримання відстрочки. Тобто, вона діє на весь час навчання. Якщо Ви будете здобувати другу, або третю  вищу освіту,  або  будете вчитися в аспіратурі, немає значення, у Вас буде відстрочка якщо Ви ці обставини зможете підтвердити. 

Ще на всякий випадок звертаю Вашу увагу, в  ст. 23 Закону про мобілізацію нічого НЕ вказано, що відстрочку надають тільки тим, хто навчався до 24 лютого, або ще не отримав вищу освіту,  не підлягають мобілізації абсолютно всі студенти. В військоматах зараз можуть казати і про вік, і про навчання до 24 лютого. І посилатися на ст. 17 Закону № 2232-XII  Вам також можуть сказати, що втратили своє право на відстрочку оскільки вже маєте освіту. Це повна маячня.  Адже закон таких винятків не встановлює. Всі, студенти, аспіранти тощо, без виключення не підлягають мобілізації. 

2. Стосовно  слова "наступного" в ст. 17 Закону № 2232-XII теж не може нікого бентежити, адже там чітко та все зрозуміло вказано: "відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти"

Тобто, в ТОМУ  числі (але не виключно) під час здобуття наступного ступеня освіти. Тобто, Ви можете ще раз отримувати ступень магістра, або поступити до аспірантури, неважливо, Ви будете мати право на відстрочку від СТРОКОВОЇ служби в мирний час або коли Президент своїм Указом відновить призов на строкову службу. 

У разі виникнення також додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram