Чи є можливість приватизувати частину будинку і що робити щоб в подальшому мати законне право перебувати в цій частині будинку?

Мої батьки були поселені в 1996 року в одну частину будинку за рішенням сільської ради, з іншої сторони - був не діючий ФАП, який і досі не діючий. Якийсь період по пів року працював, то знову закривався на довгий термін.
Коли поселили в дану половину будинку, то це було сміттєзвалище, будинок не був в житловому стані, не було комунікацій. За цей період батьки зробили всі умови для проживання за власні кошти: прибрали сміттєзвалище, провели комунікації, пробили скважину, побудували господарські будівлі, огородили та ін.В 2021 році Старостою ОТГ було приватизована також і частина будинку під ФАП разом з нашими пристройками та ін. Раніше та особливо останнім часом Староста округу з підтримкою тероборони та групи людей намагається виселити нас, хоча іншого власного житла у нас немає.Неодноразово ми звертались до органів місцевої влади, щоб вирішили це питання та нажаль кожного разу ми отримували відмову.Тому, хочемо отримати консультацію з подальшим вирішенням питання, можливо навіть у судовому порядку.В першу чергу, хочемо вирішити житлове питання раз і назавжди, тому цікавить можливість приватизування частини будинку, щоб в подальшому мати законне право перебувати в цій частині будинку.

01.07.2022 20:29 923

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

По – перше, необхідно зібрати докази того, що ця частина будинку була Вашому батьку та Вам надана як житло. Якщо є рішення сільради то мають бути відповідні записи у господарській книзі , в якої мав бути вписаний Ваш батько зі всіма членами родини. Що Ваш батько створив всі умови для проживання та побудував господарські будівлі за власні кошти теж, по можливості зібрати докази, це також можуть бути покази свідків.

По -друге звернутися до Голови ОТГ з письмовою заявою про приватизацію частини будинку, де Ви проживаєте, долучив до неї копію рішення сільради, де цю частину будинку надали Вашому батькові як житло. Заяву потрібно подавати у двох екземплярах. Перший з додатками залишаєте в ОТГ, другий з поміткою посадової  ОТГ про отримання, залишаєте собі. Відповідно до ЗУ «Про звернення громадян» Вам мають надати відповідь від 15-до 30 днів, якщо питання необхідно додатково вивчати то до 45 днів, з обов’язковим повідомленням про це Вас.

Якщо буде відмова, то виходячи з підстав відмови, можливо звертатися до суду про визнання відмови визнання протиправним та скасування індивідуального акту чи окремих його положень.

У відповіді я зазначив лише один з можливих варіантів розвитку подій. В залежності від розвитку подій план дій може змінитися. Тому після кожної дії потрібно вивчати обставини та виходячи з них діяти далі. Розписуючи Вашу ситуацію з можливими варіантами, навіть не вистачило би кілька діб та це було б марною тратою часу. Тому зібравши докази(перший крок) потрібно визначатися зі змістом заяви. Раптом, на приклад,  може з’ясуватися, що нема запису в господарської книзі, тоді необхідно діяти по іншому.              

 

У подальшому, якщо виникли питання, не соромтесь, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net, бажано з 9-00 до 18-00

            Якщо Вам була корисна та сподобалася повнота моєї консультації, прошу залишити відгук.

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram