Чи правомірно, що обмежено придатний військослужбовець несе службу у зоні бойових дій?

Чоловік був призваний по мобілізації, спочатку служив по місцю проживання в тро, мав проблеми зі здоров`ям, лікувався у стаціонарі, після того відразу був направлений в зону бойових дій, де вже служить більше двох місяців. Проблеми зі здоров`ям тільки загострюються. Чи можна в зв`язку з вище описаним, добитися переведення на службу в тил? Дякую.

02.07.2022 22:29 2113

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Всі проблеми зі здоров'ям повинні бути вказані в постанову ВЛК (військово-лікарської комісії).

Якщо чоловік має висновок ВЛК, згідно якого його визнали обмежено придатним до військової служби, то це означає наступне:

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Таким чином, все залежить не від того, де саме знаходиться підрозділ, в якому несе службу чоловік (в тилу чи на фронті), а від того, які саме службові обов'язки він виконуєте. Тобто, наприклад, якщо він несе службу на кухні, то це не являється порушенням, навіть якщо його військова частина знаходиться в зоні бойових дій. І навпаки, якщо він, наприклад призначений на посаду гранатометника, то це є порушенням законодавства, навіть якщо військова частина знаходиться в глибокому тилу.

Я не знаю всіх деталей, тому запропоную декілька варіантів, і в залежності від вашої ситуації виберете один із них:

-- якщо чоловік не має постанови ВЛК про визнання його обмежено придатним, то потрібно писати рапорт з проханям провести обстеження;

-- якщо є постанова ВЛК про визнання обмежено придатним, але в порушення Наказу № 402 чоловік несе службу як повністю придатний, то також потрібно писати рапорт на ім'я командира військової частини, з проханням перевести в іншу військову частину, яка не приймає участі в бойових діях, та на іншу посаду, у відповідності до обмежень, встановлених висновком ВЛК.

В любому випадку, маякніть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net щоб конкретизувати ситуацію і визначитись з тим, який саме рапорт необхідно подавати.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram