Відстрочка та виїзд за кордон чоловіку, який самостійно виховує дитину

Добрий день, розлучився рік тому, при розлученні ми з дружиною робили договір, де було закріплено розмір аліментів, де дитина проживає тощо. Цей договір ми давали до суду з заявою і наз розлучили.
Зараз так вийшло, що колишня не може бути з дитиною, тому питання:
1. Чи працюють зараз реєстри і нотаріуси і чи можна зробити такий договір, де буде вказано, що дитина проживає зі мною?
2. Які ще документи треба додати, щоб:
- щонайменше не бути мобілізованим
- найкраще, паереткнути кордон
Я бачу, що є такий список документів ось тут https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/, як свідоцтво про смерть матері дитини або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав або рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав або рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою або рішення суду про оголошення матері померлою.
Але не бачу, яким законом це регулюється і де є вичерпний список документів.
Підсумовуючи:
- чи достатньо цього договору мені, щоб не бути мобілізованим?
- чи достатньо цього договору, щоб переткнути кордон?
- Які документи окрім договору, та свідоцтва про народження дитини ще потрібно? І які з них найпростіше отримати зараз у такий час?

Дякую.

03.07.2022 13:34 2659

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1837
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Перелік осіб чоловічої статі від 18 до 60 років, яким дозволено виїзд за кордон, знаходиться в постанові КМУ № 57 під назвою "Правила перетинання кордону". У відповідності до пункту 2-1, виїзд за кордон дозволено особам, які не підлягають мобілізації.

Отже, щоб уникнути мобілізації, Вам необхідно надати докази, що Ви самостійно виховуєте дитину. Таких доказів буде достатньо і для виїзду за кордон.

Але наскільки я зрозумів, у вас є договір з дружиною, і в цьому договорі вказано, що дитина проживає разом з дружиною, а не з вами. Теж саме скоріше за все вказано і в рішенні суду.

Таким чином, наявних документів не достатньо для отримання відстрочки від мобілізації, не кажучи вже про виїзд за кордон.

Реєстри працюють, нотаріуси теж працюють. Вам потрібно зустрітися з колишньою дружиною і разом зайти до нотаріуса для складання договору, за яким диина буде проживати разом з Вами і саме Ви будете здійснювати догляд за дитиною, її виховання та утримання.

Такого нотаріального договору буде достатньо для відстрочки від мобілізації.

2. яким законом це регулюється і де є вичерпний список документів? Відстрочка від мобілізації та дозвіл на виїзд за межі України регулюються наступними документами: Постанова КМУ № 57 "Про затвердження правил перетинання державного кордону" та Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Проте в жодному з них немає вичерпного переліку документів. Той перелік, що Ви знайшли в інтернеті - це лише окрема думка ДПСУ. Іншими словами, якщо у Вас на руках не буде жодного з тих документів, що перелічені на сайті ДПСУ, але будуть інші документи, що підтверджують фак самостійного виховання та утримання неповнолітньої дитини, то Ви матимете підстави для виїзду за кордон. Якщо ж прикордонники не пропустять - вимагайте від них письмове рішення про відмову в перетинанні державного кордону.

3. Які документи окрім договору, та свідоцтва про народження дитини ще потрібно? І які з них найпростіше отримати зараз у такий час? ніяких більше непотрібно. Рішення суду вже є, його не переробиш, тому основний документ, з яким можна уникнути мобілізації та спробувати перетнути кордон - це майбутній договір.

Також (після того як буде готовий договір) можете звернутися в орган опіки та піклування при РДА. Вони зроблять акт обстеження місця проживання дитини, та письмово підтвердять, що дитина проживає разом з Вами, при цьому Ви здійснюєте догляд та утримання дитини. Цей висновок також можна буде взяти з собою при виїзді за кордон.

Таким чином, якщо на руках буде нотаріальний договір про утримання вами дитини -це буде достатьною підставою для уникнення мобілізації. В той же час, для виїзду за кордон такого документу може бути недостатньо, і прийдеться потрудитися щоб виїхати.

Якщо залишились питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram