Виїзд за кордон для супроводу матері інваліда 2 групи

Я маю матір яка є інвалідом 2 групи. Чи можу я виїхати за кордон як супроводжуючий? Я не є військовозобов`язаний, але не маю військового квитка. Тільки приписне. І Чи зможе мати через декілька днів повернутися сама назад? Дякую.

04.07.2022 14:37 2727

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу за мобілізацією особи які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. 

Згідно п. 2-1 Постанови КМУ №57 від 27.01.1995 року перетин державного кордону може здійснюватися особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з
інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

Таким чином для перетину кордону в якості супроводжуючого для своєї матері, інваліда 2 групи необхідно на пункті пропуску надати наступні документи:

1. Паспорти громадян України для виїзду за кордон;

2. Свідоцтво про народження (ваше свідоцтво на підтвердження що інвалід якого ви супроводжуєте є вашою мамою);

3. Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу
особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають
права на пенсію, та особам з інвалідністю" , в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Відповідно до Постанови КМУ №57 від 27.01.1995 року мати може повернутись безперешкодно самостійно в Україну, жодних обмежень щодо повернення не встановлено, як і не встановлено відповідальності за такі дії.

Бажаю успіху.  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram