Виїзд за кордон

Доброго дня.

Батько інвалід другоі групи після онкології, я військово зобов`язаний.Чи можу я з ним виїхати за кордон і які потрібні документи для цього?

04.07.2022 21:09 945

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Ви можете виїхати з батьком супроводжуючи його на кордоні. Для цього необхідний висновок (довідка) МСЕК (що підтверджує його ІІ групу інвалідністю), якщо є - пенсійне посвідчення, та свідоцтво про Ваше народження на підтвердження родинного зв'язку.  Перетнути кордон з батьком Ви можете тільки 1 раз. Тобто, якщо Ви повернетесь в Україну, то Вам для повторного виїзду потрібно буде вже отримувати відстрочку в військоматі. 

В цьому випадку Ви будете їхати на підставі пункту 2-1 Правил перетинання кордону  (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua), згідно до якого перетин державного кордону може здійснюватися:  особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

Ці правила діють якщо Ви будете перетинати кордон з батьком.

У Вас є можливіть також перетинати кордон без батька, маючи з військомату відстрочку.

Для отримання відстрочки, необхідно подати заяву в військомат (зразок я Вам можу скинути), та документи, що підтверджують обставини що виключають призов під час мобілізації:  копію висновку МСЕК який підтверджує інвалідність батька 2 групи (якщо також є пенсійне посвідчення) та свідоцтво про народження. 

В результаті, Вам видадуть довідку про надання відстрочки та проставлять штамп в військовому квитку або тимчасовому посвідченні про те, що Вам надана відстрочка.

В такому разі перетинати кордон Ви вже будете  без батька на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону, згідно до якого  у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

Оскільки Ви не підлягаєте мобілізації, у Вас є підстава для перетину кордону. У Вас буде довідка про відстрочку та на всякий випадок висновок МСЕК (копія) батька, для пред'явлення в пункті перетину.

У разі виникнення додаткових питань,  звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Такод на всякий випадок можу скинути зразок заяви для військомату

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram