Виїзд за кордон з інвалідністю 3-ї групи

Мова - будь яка зручна для вас!

Здравствуйте. Подскажите пожалуйста в таком вопросе.

Как мужчина с инвалидностью 3 группы может пересечь границу?
Есть у брата белый билет, от 2000 года, к армии в мирное время не годен, по этому билету и его проблеме никогда не вызывали из военкомата, не служил и не было военной кафедры. Сейчас в июле очнулся, что ему надо выехать за границу на пару недель к родственнику.

На руках белый билет, где не пригоден в мирное время (врожденная проблема).
Инвалидность уже приобретённое, после мото дтп.
Я так понял, что справка и удостоверение медико-социальной экспертной комиссии МСЕК.

Надо ли идти в военкомат?
Надо ли ВЛК проходить, чтобы сделать отметку в военкомате о получении отсрочки в связи с инвалидностью?
Вообще имея 3 группу инвалидности от МСЕК надо ли идти в военкомат ?
Может ли выехать имея только удостоверение 3 группы инвалидности?

Если достаточно только удостоверения 3 группы инвалидности, на что ссылаться и иметь возможность защитить себя на границе ?

могут ли требовать справку из военкомата на основании https://www.donbasssos.org/dpsu-peretyn-kordonu/  ?

Спасибо за консультацию

Да я читал про это

2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

05.07.2022 01:45 1030

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

 Особам з інвалідністю будь-якої групи, в тому числі ІІІ, для виїзду за кордон не потрібно оформлювати відстрочку в військоматі. Правилами перетинання кордону , зокрема  пунктом 2-1 передбачено право виїзду всім особам з інвалідністю, якщо в пункті перетину такі особи можуть предявити довідку МСЕК, або пенсійне посвідчення, які підтверджують факт інвалідності. 

Відмовити Вам у перетині кордону (через відсутність відстрочки з військомату, або висновку ВЛК) не мають права, адже Ви не підлягаєте мобілізації згідно до ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Тож, перетинати кордон Ви будете на підставі п. 2-1 Правил перетинання, де вказано що " особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус"

Але поспішайте, їдьте зараз. Оскільки в ВРУ зареєстрований законопроект 7484-1 яким буде внесені зміни для осіб з інвалідністю, їх зможуть призивати тільки за їхньою згодою. Але такі зміни є сигналом для змін в Правила перетинання кордону. Скоріше за все після прийняття закону, правилами встановлять обов'язок отримувати відстрочку з військомату особам з інвалідністю (можливо так буде, адже то тільки проект). 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram