Виїзд за межі перебування чоловіка з 3-ою групою інвалідності

Доброго дня!
Зараз розповсюджується інформація про те, що для виїзд за межі перебування чоловіку потрібно отримувати дозвіл.
https://www.zoda.gov.ua/news/61850/dlya-vijizdu-za-mezhi-mists-perebuvannya-viyskovozobovyazani-povinni-otrimati-dozvil.html
https://www.facebook.com/100069092624537/posts/pfbid01JmyQZA6vBJi4DqCJXRMAF1MV5BCmrKKqeK1w1YLpdVQxKtVAggNfDaTC3DNVVfTl/?d=n

Чи потрібно такий дозвіл отримувати чоловіку 18-60 років з 3-ою групою інвалідності?

05.07.2022 12:59 919

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
721 відгук (720 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Не потрібно офорлювати дозвіл. Адже діючим законодавством такого обовязку не передбачено, це перше. Та друге, військомати не мають повноважень такі дозволи видавати. 

По-перше, є стаття 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", яка передбачає що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю. 

По-друге, особам з інвалідністю будь-якої групи, в тому числі ІІІ, для виїзду за кордон не потрібно оформлювати відстрочку в військоматі. Правилами перетинання кордону , зокрема  пунктом 2-1 передбачено право виїзду всім особам з інвалідністю, якщо в пункті перетину такі особи можуть предявити довідку МСЕК, або пенсійне посвідчення, які підтверджують факт інвалідності. 

Див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) 2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової
документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Тож, перетинати кордон Ви будете на підставі п. 2-1 Правил перетинання, де вказано що " особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус"

Тобто, наявність довідки МСЕК яка встановлює інвалідність, є достатньою підставою для виїзду за кордон. Ніяких додаткових документів, дозволів, відстрочек тощо, вказаний пункт Правил, не передбачає. На кордоні поки що проблем не виникає. 

Але поспішайте, їдьте зараз.  Оскільки в ВРУ зареєстрований законопроект 7484-1 яким буде внесені зміни для осіб з інвалідністю, їх зможуть призивати тільки за їхньою згодою. Але такі зміни є сигналом для змін в Правила перетинання кордону. Скоріше за все після прийняття закону, правилами встановлять обов'язок отримувати відстрочку з військомату особам з інвалідністю. Тож, рекомендую не чекати, а їхати вже, поки проект не прийняли та не внесуть зміни в Правила перетину. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram