Виїзд за кордон

Чи може чоловік виїхати за кордон з діагнозом гепатит с?

05.07.2022 14:45 3125

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідно до офіційної позиції Державної прикордонної служби України (посилання на сайт: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu), громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон

  • Визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я з виключенням з військового обліку (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або військовий квиток з відміткою, витяг з наказу про звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу).
  • Пункт 2-6 Правил передбачає можливість виїзду за межі України інших зобов’язаних, які визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії): висновок ВЛК; військово-обліковий документ з відповідною відміткою.

Таким чином, щоб виїхати за кордон Вам необхідно пройти при військкоматі ВЛК та отримати висновок про непридатність за станом здоров’я з виключенням з військового обліку або висновок ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців

Порядок проходження медкомісії регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (посилання на сайт ВРУ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/print) (далі «Наказ»).

Відповідно до Розкладу хвороб Наказу:

Стаття 4

Включено: усі форми гострих та хронічних вірусних гепатитів В15-В19

а) тяжкі форми вірусних гепатитів, які важко піддаються лікуванню та значно порушують функції органів і систем

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) вірусні гепатити зі стійкими помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) вірусні гепатити з незначним порушенням функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) вірусні гепатити без порушення функції

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатні

Придатні

Відповідно до роз’яснень до ст.4 Наказу:

До пункту "а" належать гострі та хронічні вірусні гепатити, що мають тяжкий перебіг, після закінчення лікування яких зберігаються значно виражені порушення функцій печінки.

Тяжкий перебіг характеризується різко вираженими симптомами інтоксикації, наявністю геморагічного, набряково-асцитичного синдрому; білірубін крові - 170 і більше мкмоль/л, або протромбіновий індекс менше 60, або холестерин крові - 2,6 ммоль/л та менше, або рівень сечовини крові менше 2 ммоль/л, або тривале (більше 1,5 міс.) збільшення трансаміназ, у розпалі хвороби їх рівень - 2000 Од/л і більше (або 5,0 ммоль/л і більше), або тривалість жовтяничного періоду більше 4 тижнів. Ступінь тяжкості оцінюється після врахування всіх клініко-лабораторних даних.

Після перенесених гострих вірусних гепатитів середнього ступеня тяжкості, коли нормалізація активності АЛТ настає більш як через 1,5 місяця, військовослужбовцям доцільно виносити постанову про потребу у відпустці за станом здоров'я з подальшим всебічним стаціонарним обстеженням та визначенням ступеня придатності до військової служби (громадяни визнаються тимчасово непридатними до військової служби, до навчання у ВВНЗ).

Після перенесених гострих вірусних гепатитів легкого та середнього ступенів тяжкості медичний огляд проводиться на підставі статті 7 Розкладу хвороб. Військовослужбовцям строкової служби надається відпустка за станом здоров'я, військовослужбовцям за контрактом - звільнення від виконання службових обов'язків на 15 діб. Військовослужбовці та громадяни, які перенесли гострий вірусний гепатит легкої, середньотяжкої форми, визнаються непридатними до роботи зі шкідливими факторами військової праці.

У разі виявлення антитіл до вірусного гепатиту "C" (antiHCV) за відсутності даних гострого перебігу та при повторному позитивному аналізі крові на антитіла до вірусу гепатиту "C" (antiHCV-позит.) залежно від функціонального стану печінки (крім тяжких) медичний огляд за графою I проводиться за пунктом "б", "в" чи "г".

Таким чином, у разі, якщо у Вас гострий та хронічний вірусний гепатит, що має тяжкий перебіг, після закінчення лікування яких зберігаються значно виражені порушення функцій печінки то при проходженні ВЛК Вас повинні будуть визнати непридатним до військової служби з подальшим виключенням з військового обліку. На підставі даного рішення ВЛК Ви зможете виїхати за кордон.

У випадку, якщо вірусний гепатит «С» за відсутності даних гострого перебігу та при повторному позитивному аналізі крові на антитіла до вірусу гепатиту "C" (antiHCV-позит.) залежно від функціонального стану печінки (крім тяжких) то ВЛК може признати Вас придатним (графа «г») або обмежено придатним (графа «в» чи «б»).

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально ВЛК. Таким чином, остаточне рішення придатний чи не придатний може сказати лише медкомісія.

У випадку визнання ВЛК Вас непридатним чи тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців, Ви зможете виїхати за кордон.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram