Питання мобілізації

Доброго вечора, таке питання) тато інвалід 2 групу пожиттєво, мама є також( не інвалід)сестра заміжня. В мене білий білет

чи підлягаю я мобілізації в цьому випадку? І чи це розповсюджується на зятя також?

при перетині кордону один раз, потім при поверненні додому чи можу я ще поїхати закордон але без батька? І що для цього треба, дякую

05.07.2022 23:35 1156

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
726 відгуків (725 +) (1 -)
Консультацій: 1846
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо мобілізації:

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Таким чином, Ви з зятем не підлягаєте мобілізації.

Якщо Вам вручать повістку, то для отримання відстрочки необхідно надати у військомат наступні документи:

- паспорт;

- військовий квиток;

- ваше свідоцтво про народження;

- документ про інвалідність вашого батька (це може бути довідка до акту огляду МСЕК або пенсійне посвідчення).

Якщо зятю вручать повістку, то він повинен занести до військомату наступні документи:

- паспорт;

- військовий квиток;

- свідоцтво про реєстрацію шлюбу;

- свідоцтво про народження дружини (вашої сестри);

- документ про інвалідність вашого батька (це може бути довідка до акту огляду МСЕК або пенсійне посвідчення).

2. Щодо можливості виїхати за кордон:

У відповідності до пункту 2-1 "Правил перетинання державного кордону", Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або
обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують
родинні зв’язки та інвалідність).

Виїзд за межі України осіб з інвалідністю разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.

Таким чином, або Ви, або зять - хтось один може виїхати за кордон разом з батьком як супроводжуюча особа. Якщо виїдете Ви, то зять вже не зможе виїхати з вашим батьком. Якщо з батьком виїде зять, то Ви вже не зможете потім виїхати разом з батьком.

Документи для виїзду за кордон - ті ж самі що і для військомату, або оригінали або нотаріально засвідчені копії.

3. Щодо "білого" білету:

У відповідності до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії), або ж визнані повністю непридатними з виключенням з військового обліку.

У відповідності до пункту 2-6 "Правил перетинання державного кордону", У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Таким чином, якщо в Вашому військовому квитку записано, що Ви визнані військово-лікарською комісією непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, тоді для виїзду за кордон необхідно взяти у військоматі Довідку про непридатність до служби.

В такому разі, разом з батьком може виїхати зять, а Вам для виїзду за межі України необхідно надати прикордонникам наступні документи:

- паспорт або закордонний паспорт;

- військовий квиток;

- довідка з військомату про непридатність до служби.

Зять зможе тільки один раз виїхати за межі України, бо він виїжджає разом з вашим батьком як супроводжуюча особа, а Ви зможете перетинати кордон в обидва боки без обмежень по кількості таких перетинів, бо Ви непридатні до служби.

В той же час, таке поняття як "білий" білет - досить умовне. Так, раніше знімали з обліку осіб, які були визнані непридатними до служби в мирний час, обмежено придатними у військовий час. І люди вважають, що якщо у них є запис про зняття з обліку, то це "білий" білет. Але потім відповідна норма закону була змінена, і з 2015 року обмежено придатних вже не знімають з обліку. Зараз в Україні військовий час, тому обмежено придатні не можуть виїхати за кордон.

Таким чином:

- якщо у військовому квитку записано "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку", то Ви маєте право виїхати за кордон з таким військовим квитком, а зять виїде разом з вашим батьком;

- якщо у військовому квитку є записи "непридатний до служби в мирний час, обмежено придатний у військовий час" та "знято з військового обліку", то такі записи не дають підстав для виїзду за межу України, і за кордон разом з батьком зможете виїхати або Ви, або зять - але тільки хтось один із вас.

Батько зможе повернутися в Україну в будь-який час, і потмі зможе також безперешкодно виїхати повторно. Той із вас, хто виїде разом з батьком як супроводжуюча особа, зможе повернутися або разом з батком, або окремо (раніше або пізніше батька- немає різниці).

Якщо залишились питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram